RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

18 вересня

Всі новини

Знищення лікарень - фірмовий почерк росіян ще з часів Сирії

Знищення Росією медичних закладів на кшталт останньої атаки по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві 8 липня є її фірмовим почерком ще з часів Сирії, коли російські військові систематично атакували за допомогою авіації цивільні лікарні.

Про це повідомляє "Апостроф", посилаючись на дані правозахисних організацій, ООН та матеріали західних ЗМІ.

Так, під час Громадянської війни в Сирії урядові війська за допомогою РФ здійснили кампанію, зосереджену на нищенні лікарень і медзакладів на непідконтрольних сирійському уряду територіях. При цьому офіційно російська та сирійська сторони неодноразово заперечували навмисні атаки на медустанови.

До активної бойової участі у громадянській війні в Сирії урядові війська здійснювали атаки на лікарні, починаючи з 2012 року. Зокрема, слідчі ООН назвали напади систематичними.

Відтоді як РФ долучилась до військової операції в Сирії, бомбардування з повітря лише посилилися. У 2015-му було зафіксовано понад 300 атак на медзаклади з боку військ урядів країн. Зафіксовано, що з травня по грудень 2016-го війська близько 200 разів атакували медзаклади. Особливо постраждали лікарні в Алеппо. Також були напади на лікарню в місті Сармін. У лютому 2016-го в Азазі вдарили по дитячій лікарні. При цьому щоразу росіяни стверджували, що здійснювали атаки по інфраструктурі ІДІЛ.

Зокрема, у вересні 2017-го Qasioun News поінформувало, що авіація сирійського уряду завдала кількох ударів по лікарні Рахма в місті Хан-Шейхон, південний Ідліб.

За даними МКЧХ, восени того ж року лише за 10 днів було атаковано 10 лікарень, урізавши доступ до меддопомоги сотням тисяч людей. Управління гуманітарної допомоги ООН повідомило, що з кінця квітня по червень 2019 року загалом 24 медичні заклади та 35 шкіл зазнали ударів в регіоні Ідліб.

Восени 2019-го у матеріалі The New York Times були оприлюднені факти того, що російські війська цілеспрямовано знищили чотири лікарні в контрольованій опозицією провінції Ідліб навесні того ж року.

Взимку 2020-го російська авіація вдарила ще по двох лікарнях та по житлових районах у місті Дарат Ізза біля турецького кордону.

Навесні 2020 року фахівцями Amnesty International було задокументовано 18 атак на цивільні об’єкти, включно з медзакладами, здійснених сирійським урядом чи РФ у період з травня 2019 року по кінець лютого 2020 року в оплоті опозиції на північному заході Сирії та на околиці.

За час широкомасштабної російської військової агресії в Україні зруйновано 214 медичних закладів, понад 1,6 тис. об’єктів - пошкоджені. Лише в результаті останньої масованої ракетної атаки РФ 8 липня 2024 року по медзакладах в Києві загинули 33 людей.

Нагадаємо, український парламент закликав міжнародних країн-партнерів відреагувати на російську атаку 8 липня по цивільній інфраструктурі та дитячій лікарні "Охматдит", визнавши такі дії терористичним актом.