RU  UA  EN

Понеділок, 9 вересня
  • НБУ:USD 40.75
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.75
Суспільство

Новини

9 вересня

Всі новини

Диверсанти ФСБ влаштовували диверсії на Укрзалізниці

Співробітники Служби безпеки України затримали диверсантів, які займались підпалом релейних шаф на об’єктах Укрзалізниці з метою блокування руху ешелонів з озброєнням та боєприпасами для ЗСУ.

Про це повідомляє Служба безпеки України в Telegram.

Відповідно до повідомлення, вдалося затримати трьох диверсантів фсб у Харківській та Рівненській областях: "Зловмисники підпалювали релейні шафи на залізничних коліях обох регіонів".

Як зауважується в повідомленні, таким чином сподівалися заблокувати рух ешелонів з важким озброєнням та боєприпасами для ЗСУ у напрямку фронту. Для своїх диверсій використовували легкозаймисті суміші, які готували завчасно, послуговуючись інструкціями російської спецслужби.

"Так, у Харкові на гарячому затримано ворожого диверсанта, який намагався знищити релейну шафу залізничного світлофора на одному з ключових перегонів регіону. За даними контррозвідки СБУ, зловмисником виявився рецидивіст з Одеси, який раніше відбував покарання за грабіж та замах на умисне вбивство", – йдеться у повідомленні.

Фігурант справи, після того, як його завербували російські служби, прибув на Харківщину для вчинення диверсії. Інші двоє диверсантів, яких вдалося затримати, виявилися безробітними мешканцями міста Рівне, яких фсб дистанційно залучила до підривної діяльності. СБУ вдалося встановити, що обидва зловмисники потрапили у поле зору спецслужби рф як активні користувачі російських Телеграм-каналів з пошуку швидкого заробітку.

Група працювала "у тандемі": "Один з них підпалив релейну шафу, яка контролювала роботу семафорів на одній з головних залізничних ліній західного регіону України. Інший фігурант – фільмував диверсію на камеру власного телефону, щоб потім надіслати це для «звіту» фсб".

Спілкування з їхніми кураторами диверсанти вели через анонімні чати у месенджерах. Після виконання завдань представники фсб обіцяли перерахувати на банківські картки своїх поплічників винагороду.

"Під час обшуків у затриманих вилучено мобільні телефони із доказами злочинних дій. Слідчі Служби безпеки повідомили затриманим про підозру за ч. 2 ст. 113 Кримінального кодексу України (диверсія, вчинена в умовах воєнного стану)", – йдеться в повідомленні.

Наразі фігуранти перебувають під вартою – за скоєне їм загрожує довічне ув’язнення.

Раніше ми також писали, що за наданими СБУ матеріалами 15 років тюрми заочно отримав кремлівський "воєнкор", який наводив російський С-300 по Миколаєву.