RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Епіфаній розповів, як росіяни поцупили в українців назву "Русь" та церкву

Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній у зв'язку з Днем Хрещення України-Руси, який відзначатимем 15 липня, нагадав, як Московія вкрала в українців церкву і назву "Русь"

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

"15 липня ми відзначатимемо 1036-ту річницю тієї епохальної події, яка заклала непохитну основу для християнської європейської України. Це справді НАШЕ свято, яке нагадує про подію, що відбулася понад тисячоліття тому на наших, українських землях, саме в Києві, на Дніпровських берегах. Ця подія була ініційована нашим Київським правителем, князем Володимиром Великим, і хрестили тоді у дніпровських водах саме киян! Не московитян, і тим більше не "россійський народ", бо в ті часи такого не існувало, а на місці майбутнього утворення Московії стояли густі ліси та непрохідні болота.

Пізніше, століть через сім, Московія вкраде нашу назву "Русь", і за наказом царя Петра І (1721 р.) Московське царство стане називатися "Россійской империей", а московити – "россіянами". Це дало можливість їм привласнити також нашу славну давню історію, переписати її, вигадавши міф про "єдіний вєлікій народ" та оголосити своїми всі наші давні здобутки", - зазначив Епіфаній.

Він також нагадав, що московити поневолили і українську церкву.

"Поцупивши її історію, вони створили ще один міф про те, що "завдячуючи хрещенню великоруського князя Володимира Російська Православна Церква має свою тисячолітню історію"… Але ж це неправда! То наша, Українська Церква, Київська Митрополія має понад тисячолітню історію. Київська Митрополія в Київській державі була заснована на початку 990-х рр. Від офіційного Хрещення Києва (988 р.) до першої згадки лише про заснування Москви (1147 р.) минуло 159 років, понад півтора століття! І ніякої "московської Церкви" тоді не було, і ще кілька століть потому не буде. Тому ніяк не може РПЦ мати "тисячолітньої історії". А тим більше - бути матірʼю для нас, для Києва, як вони про це мріють і що намагаються стверджувати", - підкреслив митрополит.

Як повідомляв "Апостроф", Епіфаній звернувся до княгині Ольги у день вшанування її пам’яті з проханням про визволення України.