RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

18 вересня

Всі новини

Україні вдалося повернути 12 дітей

З тимчасово окупованих територій вдалося повернути 12 українських дітей.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець в Telegram-каналі.

Він зауважив, що діти разом зі своїми рідними проживали на тимчасово окупованих територіях – у Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях: "На щастя, нині вони вже на підконтрольній Україні території. Кожна родина по-своєму переживала безлад, який чинить окупаційна "влада"".

Лубінець розповідає історії родин щодо того, як їм примусово нав’язували російські паспорти, "... адже без "нових документів" громадяни безправні і не могли користуватися жодними соціальними гарантіями чи медичною допомогою".

Омбудсмен згадує, що місцеві лікарі не приймають навіть дітей із вродженими вадами, яким потрібен ретельний догляд. Натомість пропонували відправити дітей на "реабілітацію", "... яка часто є депортацією чи примусовим переміщенням".

"Деяким дітям доводилося відвідувати "російські школи”, в яких здійснювалася активна агітація за "руський мір". Зі слів повернутих, росіяни на ТОТ затримують, б’ють, катують струмом, вчиняють психологічний тиск на дорослих, а дітей допитують без присутності батьків і також застосовують методи катування. Також регулярно проводять безпідставні обшуки в будинках місцевих мешканців", – пише Лубінець.

Раніше "Апостроф" писав, як уповноважений Верховної Ради України з прав людини заявив про знищення Росією ідентичності українських дітей.