RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

"Пропонують легкі гроші": Коваленко пояснив, чому російські служби руками підлітків палять авто ЗСУ

В РНБО вважають, що у питанні підпалів автомобілів українських військовослужбовців російські спецслужби з кількох причин обирають діяти саме через підлітків.

Про це в етері національного телемарафону розповів керівник Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України Андрій Коваленко.

За його словами, російські служби обирають діяти через українських підлітків з кількох причин, серед яких зокрема можливість отримати легкі гроші:

"Тому що вони пропонують легкі гроші. Плюс так часто буває, що підлітки не дуже усвідомлюють, який історичний процес триває, минуле, не розуміють, як діяла Росія раніше. Фактично вони не сильно орієнтуються в тих подіях. І легкі гроші, які пропонують росіяни через Telegram, дуже часто це від 500-1000$ до ще більших сум, вони багатьох приваблюють цим".

Коваленко також наголошує: "Плюс вони дають повну інструкцію підліткам, що робити з конкретними машинами військовослужбовців, як легко їх підпалювати, та обіцяють дуже швидкий розрахунок".

За його словами, це диверсійна робота, за якою стоїть головне розвідувальне управління РФ, а головна мета полягає у розхитуванні суспільних настроїв:

"Це їх типовий почерк (росіян - "Апостроф") - легка вербовка. І головна задача – це розбалансувати тил. Вони намагаються видати це таким чином, ніби українці виступають проти і мобілізації, і проти війни загалом. Але всі їхні плани розкриті. Просто потрібно бути уважнішими".

Він також наголосив, що для вербування російські служби послуговуються не лише Telegram-каналами, а й іншими месенджерами, зокрема згадав про Viber. Зауважує, що росіяни обирають такі платформи, де зібрана найбільша аудиторія, що сегментована за відповідними групами і чатами.

Нагадаємо, нещодавно в Одесі викрили місцевих, котрі палили автомобілі ЗСУ на замовлення з РФ. За червень-липень вони встигли спалити 15 автівок. Серед підозрюваних – шестеро жителів Одеси, найстаршому з групи 23 роки, наймолодшому учаснику виповнилось 18.