RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

18 вересня

Всі новини

Z-пропагандиста з "прямими трансляціями" з фронту виявили за 100 км від "передка"

Служба безпеки заочно повідомила про підозру луганському колаборанту В’ячеславу Яковенку, який називає себе "воєнкором" кремлівських медіа, працюючи далеко від фронту.

Про це інформує пресцентр СБУ.

"Служба безпеки зібрала доказову базу на колаборанта В’ячеслава Яковенка – так званого "головного редактора інтернет-газети "наш Донбас"у тимчасово захопленому Луганську", - йдеться у повідомленні.

Спецвідомство встановило, що Яковенко публічно виправдовує війну Росії проти України та її воєнні злочини. Він створює замовні сюжети та "прямі включення" нібито з передової, хоча насправді ховається за понад 100 км від переднього краю. Тоді як в ефірах росТБ ніби розповідає про бойову обстановку на східному фронті.

Для підготовки "постановочних" кадрів залучає інформаційні ресурси підпорядкованого йому окупаційного видання. Також поширює дезінформацію через власний Телеграм-канал із аудиторією близько 30 тис. користувачів.

Чоловік прагне дискредитувати українських захисників, героїзуючи окупаційні угруповання РФ, зокрема які захоплювали Лисичанськ.

За даними слідства, колаборант ще у 2014 році приєднався до підконтрольного російського терористичного угруповання "Восток 13", яке діяло на тимчасово захопленій частині території Луганщини. Після початку повномасштабної війни вороже формування включили до складу окупаційних з’єднань Південного військового округу країни-агресора. При цьому Яковенко повністю "перепрофілювався" на пропагандиста, який бере участь в інформаційних диверсіях проти України.

"На підставі зібраних доказів слідчі СБУ заочно повідомили Яковенку про підозру за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Оскільки зловмисник переховується від правосуддя на тимчасово окупованій частині території на сході України, тривають комплексні заходи для його покарання", - додали в СБУ.

Нагадаємо, що на початку липня цього року за матеріалами СБУ гауляйтер "ЛНР" заочно отримав 12 років тюрми за колабораціонізм та посягання на територіальну цілісність України.