RU  UA  EN

Понеділок, 30 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

27 вересня

26 вересня

25 вересня

24 вересня

23 вересня

20 вересня

19 вересня

Всі новини

Мародерство в Ірпені та Бучі: чеському добровольцю дали сім років в'язниці

Суд у Чехії виніс вирок у вигляді семи років ув'язнення чеському добровольцю Філіпу Сіману за мародерство в Ірпені та Бучі на Київщині. Його визнали винним у скоєнні пограбувань під час воєнних дій.

Про це передає Radio Prague International.

Як повідомив прокурор, рішення суду у справі Сімана є першим за подібні злочини у зв'язку з війною в Україні. Вирок ще можуть переглянути. Прокуратура виступала за десять років ув'язнення.

Відомо, що 27-річний Філіп Сіман два роки був на службі професійним військовим в армії Чехії. Укінці березня 2022-го він долучився до українського добровольчого батальйону "Карпатська Січ", не маючи на це дозволу президента своєї країни на участь у бойових діях за кордоном.

Сіман в Україні пройшов базову підготовку, отримав зброю. Його зобов'язали їхати в Ірпінь та Бучу для несення патрулювання окопів та здійснення так званих "очисних робіт".

За даними прокурора, під час виконання таких обов'язків та під час відпустки чоловік повикрадав речі загиблих військовослужбовців та мирних жителів. У квітні того ж року його затримали українські військові, згодом повернувся у Чехію, де почався суд.

Раніше ми писали, що російська пропаганда знайшла нову зачіпку для того, щоб знову почати голослівно заявляти про те, що ніби-то звірства в Бучі вчиняли українські Збройні сили чи добровольці, які воювали за "нацбати".