RU  UA  EN

Неділя, 22 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

19 вересня

Всі новини

Епіфаній розповів про наближення особливого свята

Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній попередив українців про наближення важливого свята - Успіння Пресвятої Богородиці.

Про це митрополит написав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

"Завтра – особливе свято і за своїм змістом, і за подією, про яку нагадує, і за Особою, Якій воно присвячене, а також за глибокими сенсами, які нам крізь багато віків це свято знову і знову повторює. Ми будемо вшановувати Успіння Пресвятої Богородиці", - нагадує предстоятель ПЦУ.

Митрополит зауважує на цікавій особливості цього дня: "На перший погляд, це доволі незвично. Адже день смерті людини зазвичай є днем печалі й плачу: сумує той, хто помирає, розлучаючись із земним життям та всім, що було йому тут дорогим. Сумують і його близькі, прощаючись з тим, кого знали, любили, і жалкуючи про все, чого не встигли, а також, можливо, усвідомлюючи і власну тимчасовість у цьому світі…".

На питання "як же можна радіти завершенню земного шляху Богородиці?" відповідає наступним чином:

"Можна і потрібно. Лише розуміючи, що як особливим було життя та покликання Діви Марії, так особливим став і перехід Її у вічність".

Свою назву день отримав через те, що "Діва Марія, не відчуваючи смертних страждань заснула й більше не прокидалася, а після того, як Її поховали, виявилося, що Її пресвятого тіла не було в гробі. Звідси походить інша назва цього свята: "Вознесіння Богоматері" або "Внебовзяття Діви Марії"".

Православна церква, за словами митрополита, називає це свято "Успінням" від слова "сон", "заснути", тобто завершення земного шляху умиротворено, без мук і жалю. Він наголошує, що варто радіти в цей день, адже "Богородиця, тілесно заснувши сном смерті, Самим Сином Її приймається до небесних осель".

"Як для улюбленого учня Спасителя Пречиста Діва стала Матір’ю, так Вона стає Матір’ю і для кожного, хто з вірою звертається до Неї… Тому в цей день ми, як ніколи, відчуваємо заступництво та Її опіку, а тому щиросердно й смиренно звертаємося до Божої Матері зі словами: «Під Твою Милість прибігаєм, Богородице Діво, молитов наших в час журби не відкинь, але від бід визволи нас, Єдина Чиста і Благословенна». Пресвята Богородице, допомагай нам. Пресвята Богородице, спаси нас!", - пише предстоятель ПЦУ.

Як повідомляв раніше “Апостроф", предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній звернувся до тих, хто ще не послідував Томосу про автокефалію та закликав разом будувати духовне та державне майбутнє.