RU  UA  EN

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

18 вересня

Всі новини

Збирали дані про вогневі позиції Сил оборони: у Херсоні викрили мережу агентів ФСБ

У Херсоні співробітникам Служби безпеки України вдалося нейтралізувати агентурну групу ФСБ, що працювала на ворога. Фігуранти групи розвідували місця базування та переміщення Сил оборони, а також збирали розвіддані про вогневі позиції ППО.

Про це повідомляють на офіційному сайті СБУ.

"Служба безпеки нейтралізувала у Херсоні агентурну групу фсб", - пишуть у СБУ.

Затримати вдалося трьох учасників ворожого осередку, які діяли окремо один від одного, проте "замикалися" на єдиного російського куратора: "Ним виявився росіянин Олександр Костін – окупаційний «перший заступник міністра інформаційної політики» на тимчасово захопленому лівобережжі Херсонщини".

Загарбницька установа намагалася виконати завдання фсб зі створення агентурних мереж в обласному центрі. Для цього залучили двох своїх підлеглих із окупаційної «мінінформполітики», як резидентів мережі.

До складу агентурного угрупування дистанційно завербували трьох мешканців Херсона: "Один з них працював на агресора ще під час окупації міста, а після звільнення громади – «заліг на дно»".

Агенти мали розвідувати місця базування та переміщення Сил оборони на території обласного центру. У "пріоритеті" були такі цілі, як вогневі позиції мобільних вогневих груп ППО, пункти базування підрозділів Служби безпеки, Національної поліції та прокуратури. Зібрані дані окупанти планували використати для ракетно-дронових ударів по локаціях українських захисників.

Крім того, стежили агенти також за посадовцями обласної військової адміністрації: "Отриману інформацію фсб планувала використати для залякування представників ОВА через особисті погрози фізичної розправи".

У СБУ зауважують: "Фігуранти планували залучити максимальну кількість «однодумців» з правобережної частини регіону". Зокрема для цього створили окремий Телеграм-канал, в якому закликали «зливати» туди координати Сил оборони та персональну інформацію про українських захисників.

Під час обшуків у затриманих вилучили мобільні телефони та комп’ютерне обладнання із доказами злочинних дій. Агентам оголосили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст.111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 2 ст.114-2 (несанкціоноване поширення інформації про рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану).

"Злочинні дії Костіна заочно кваліфіковано за ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України), а двом його спільникам-резидентам фсб заочно повідомлено про підозру за державну зраду, вчинену за попередньою змовою групою осіб", - йдеться у повідомленні.

Фігуранти знаходяться під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Раніше ми писали, що контррозвідка СБУ затримала ворожого інформатора, який шпигував за реактивною артилерією ЗСУ на Донеччині та передавав окупантам локації Сил оборони.