RU  UA

Путін готовий віддати Курськ, але головний "сюрприз" для нього ще попереду - прогноз Жданова

Російський диктатор Володимир Путін, очевидно, вирішив не кидати всі сили на відвоювання захоплених Силами оборони територій Курської області. Однак російське угруповання в Україні має слабке місце, тому ЗСУ мають всі шанси цим скористатися і розпочати операцію по звільненню Криму.

Про це в ефірі "Апостроф TV" розповів військовий експерт Олег Жданов.

"Судячи з політики, яку проводить Путін, він не збирається знімати війська зі східного фронту, особливо з оперативних напрямків в Донецькій області. Вони намагаються не просто тримати фронт, а використати ту ситуацію, що ми не перекидаємо на цей напрямок достатньої кількості резервів, для захоплення якомога більшої кількості територій.

Тобто, його позиція така: нехай Курськ захоплюють, бо головне для нас захопити Донбас.Тому якщо він зможе захопити Донбас, тоді може постати питання зняття якоїсь кількості військ з цього напрямку, якщо, звісно, вони там ще залишаться при таких втратах, які несе Російська Федерація. Але якщо вони не зможуть захопити цю територію, він і не зможе зняти звідти війська", - розповів Жданов.

Також експерт прокоментував інформацію щодо проведення в Росії мобілізації.

"Що стосується мобілізації, то вже давно в російському просторі лунає дата 11 вересня, яка може бути датою оголошення чергової хвилі мобілізації - до 500 тисяч солдатів. Якщо буде оголошена мобілізація, то десь у грудні, не раніше, ми побачимо ці війська на полі бою. До речі, тут буде особливість - не так, як 2022 році, коли перші мобілізовані з'явилися за два тижні після оголошення мобілізації - це був оперативний резерв і його відразу поставили в стрій. Зараз це будуть цивільні люди, яких треба буде навчати хоча б чомусь. Тому мобілізація найближчими місяцями їх не врятує. Навіть грудень – це дуже оптимістично, скоріш за все десь під Новий рік, не раніше", - додав експерт.

За словами Жданова, зараз для України настає дуже вдалий час для звільнення Криму.

"Зараз для нас дуже вдалий час для операції звільнення Криму. Чому? Тому що для першої хвилі гасіння "пожежі" у Курській області Росія зняла підсилення, яке планувалося для Херсонської і Запорізької областей - вони могли забрати звідти до 15 батальйонів.Тобто, на сьогодні найменша концентрація військ РФ на нашій території саме там і тому дійсно було б непогано скористатися цією можливістю.

Сьогодні ми вже готуємо основу для проведення такої операції, зачищаючи Крим від систем ППО ворога, знищуємо військові об'єкти й об'єкти критичної інфраструктури, які забезпечують російські війська на території самого Криму, тобто, робота вже йде. Стосовно літаків F-16, то мінімально для виконання вогневих завдань вистачить тієї кількості, яку ми маємо зараз, тож якщо є можливість, їх треба застосовувати", - резюмував Жданов.

Нагадаємо, військовий експерт Олег Жданов вважає, що російське угруповання в Глушковському районі на Курщині могло опинитися у фактичному оточенні Силами оборони після ураження всіх трьох мостів.