RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

20 вересня

Всі новини

Плетенчук розповів про чергове "ноу-хау" росіян для захисту Кримського мосту

Росіяни почали будівництво постійних протидронних оборонних споруди біля Керченського мосту.Їх зводять паралельно мосту і складаються вони з пальових опор з бетонною надбудовою.

Про дивне "ноу-хау" росіян розповів речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Ця споруда росіян викликає подив, можливо, вони намагаються якимсь чином продублювати Кримський міст. Та враховуючи те, що ця конструкція не є фундаментальною, а також враховуючи наближення сезону штормів, які починаються з середини осені, питань щодо цільового призначення чергової незаконної прибудови. дуже багато.

Щодо Кримського мосту, то росіяни не можуть використовувати його на повну як з технічної, так і з безпекової точки зору. Бо якщо автомобільну частину після пошкоджень вони відремонтували, то цього не можна сказати про залізницю. Наша ж робота продовжується, то ця незаконна споруда рано чи пізно припинить своє існування", - розповів речник.

Також Плетенчук розповів про ситуацію і ракетну загрозу з моря.

"Ситуація в Чорному і Азовському морях залишається стабільною, там вже котрий день поспіль не фіксуються жодні російські ракетоносії. Станом на зараз боєздатні одиниці Чорноморського флоту РФ перебувають в пункті базування в порту Новоросійська.

Тенденція вже стала - росіяни виходять в море підводними човнами. Фактично, в море виходить один підводний човен, йому на зміну приходить другий підводний човен, і така ситуація вже триває місяцями. У такий спосіб росіяни не просто засвідчують свою присутність, а охороняють власний пункт базування.

Виводити в море кораблі вони вже бояться, тому це єдиний спосіб для їхнього постійного перебування в морі. Востаннє російські судна були в Азовському морі, коли вони виводили свої кораблі в Новоросійськ після успішної роботи Військово-морських сил України. Так само і з Криму - росіяни вивели свої кораблі після серії успішних уражень. Вловити ж кораблі на підході важко, оскільки це нетривалий процес, та й йдуть вони на максимальній швидкості, бо вже не дуже їм хочеться перебувати в морі", - пояснив Плетенчук.

Однак, як наголосив речник, ситуація біля узбережжя України в Чорному морі складна.

"Попри все, звільнена від присутності російського флоту акваторія Чорного моря залишається "сірою зоною", бо, приміром, на західному узбережжі Криму в повітрі повністю домінує російська авіація. Звісно, це теж тимчасове явище, але поки що ця тенденція теж зберігається. Що стосується північної частини Криму і південну частину материкової України, то там активна ворожа авіація - росіяни постійно ведуть розвідку дронами навіть попри те, що вони втрачають ці БПЛА майже щодня", - додав Плетенчук.

Нагадаємо, після серії підривів Збройними силами України мосту через річку Сейм поблизу населеного пункту Глушкове у Курській області РФ росіяни спорудили понтонну переправу.

Згодом в мережі з'явилося відео знищення понтонного мосту через Сейм під час його встановлення.