RU  UA

Що відомо про українську "Паляницю": експерт оцінив можливості ракети-дрона

Українська ракета-дрон "Паляниця"має можливості для ураження військових цілей на території Російської Федерації на відстані до 500 км.

Про це в ефірі "Апостроф TV" розповів Богдан Долінце, експерт з питань розвитку авіаційного ринку.

"24 серпня на День незалежності Володимир Зеленський презентував нову ракету "Паляниця". Хоча основна частина характеристик даного безпілотника залишається поки що засекреченою, з частини інформації, яка була оприлюднена, можна зробити вже перші висновки. Враховуючи ту мережу аеродромів, яка була продемонстрована, робоча відстань даного безпілотника складає до 500 км. Тобто, йдеться про 400-500 км. Також відомо, що фактично це ударний реактивний дрон, який може бути обладнаний німецьким мікротурбореактивним двигуном, що в принципі дозволяє розвивати швидкість до 500-600 км/год. Таким чином протягом години дана ракета-дрон може досягати заданої цілі.

Щодо безпосередньо характеристик його бойової частини, то це поки що залишається таємницею. Разом з тим, раніше вже була інформація, що швидше за все його ефективна бойова вага може складати від 50 кг, а враховуючи, що вибухівка може бути різного типу, то можливе навіть використання так званих високоефективних високобризантних вибухових речовин, що дозволяє мати еквівалент до 400 кг вибухової речовини. Реальні характеристики даного безпілотника поки що залишаються закритими", - розповів експерт.

Експерт оцінив цілі на території РФ, які стануть пріоритетними для "Паляниці".

"Пріоритетні цілі ударів по території РФ для нас не змінюються. Йдеться про російську військову інфраструктуру, яка безпосередньо підтримує або забезпечує російську військову машину. Тобто, це відповідні потужності нафтопереробних заводів, які виробляють паливо для танків і броньованої техніки та паливо для реактивної авіації, склади з боєприпасами, виробничі потужності підприємств військово-промислового комплексу, які виготовляють вибухові речовини й техніку, бомби, ракети і т.п. Все це залишається ключовими цілями для ураження. Плюс до цього - екземпляри наземної техніки: різні системи протиповітряної оборони, радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби, знищення яких відкриває можливості до застосування ширшого спектра озброєння зі сторони України", - додав Долінце.

Також експерт розкрив деякі дані про успішне застосування ракети-дрона "Паляниця".

"Володимир Зеленський зауважив, що 24 серпня провели перше застосування "Паляниці". Міністр з питань стратегічної промисловості Олександр Камишин доповнив, що "Паляницю" успішно застосували проти окупантів на тимчасово захопленій території. Наразі невідомо, де саме була застосована "Паляниця", бо поки що не було доказів щодо її роботи, окрім оприлюднених відеозаписів з достатньо потужними вибухами. Тобто, може йтися або про ураження складу з паливно-мастильними матеріалами, або безпосередньо складу з тими чи іншими типами боєприпасів. Але конкретно, що і коли було уражено, дізнаємося трошки згодом і будемо чекати офіційної інформації", - зазначив Долінце.

Також експерт оцінив динаміку ракетної програми України.

"Ми бачимо, що розвиток ракетної програми, попри ті виклики, обстріли й ризики, які існують з боку Російської Федерації, продовжується. Україна мала певні зачатки і фактично пройдений шлях ще протягом 2010-2020 років. Але більшість ракетних програм, на жаль, крім однієї ракетної програми типу "Нептун", не була завершена, хоча Україна ще має лінійку перспективних засобів ураження.

Йдеться про власні ракети для систем протиповітряної оборони "Блискавка", ракетні комплекси типу "Сапсан", так звані високоточні боєприпаси, фактично, український аналог HIMARS, систему "Верба". Але ми бачимо, що, на жаль, кількість боєприпасів із цих установок залишається достатньо обмеженою.

В принципі можливості для розвитку цих програм і проєктів залишаються достатньо високими, та й зрозуміло, що крім власної зброї, жодної іншої зброї в світі без обмежень ми не отримаємо. Вже самі росіяни натякають, що Україна могла створити нову версію "Нептуна" зі збільшеним радіусом дії для ударів по наземних цілях.Тому це достатньо хороший прогрес, який говорить про те, що українська ракетна програма без зайвого шуму продовжує розвиватися. Багато країн витрачали десятки років для того, щоб створити власні ракети, Україна має певний досвід в цьому питанні і інженерів, які свого часу створювали майже всі ключові ракетні технології в Радянському Союзі. Тому ми можемо створити достатньо цікаві зразки техніки, не тільки умовну "Паляницю", а і інші ракети і не тільки дронового типу, а й класичні балістичні види озброєння. Для нас зараз вийти на максимальну оборонну самостійність – це мета, до якої ми рухаємося", - резюмував експерт.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський показав, який вигляд має далекобійна ракета-дрон "Паляниця", яка була вперше застосована 24 серпня.