RU  UA

Росіяни пішли в "зворотній наступ": в Третій штурмовій розповіли про звільнення Харківщини

Бійці Третьої штурмової бригади в ході свого наступу на Харківщині змогли зайняти плацдарм, який росіяни готували для свого наступу. І тепер ворожі фортифікації допомагають українцям бити ворога.

Про це розповів командир підрозділу "Терра" у Третій окремій штурмовій бригаді Микола Волохов в ефірі "Апостроф TV".

"Нещодавно Третя окрема штурмова бригада провела наступальний маневр на Харківщині - нам вдалося відбити два квадратних кілометри ворожих позицій і ця операція мала дуже багато цікавих особливостей.

Всі знають, що щоб щось захопити і щось штурмувати, треба, щоб тих, хто нападає було більше за тих, хто захищається. А тут вдалося провести операцію, при якій в нас було сил вдвічі менше за ворога, але його вдалося відтіснити. Причому втрати, які були завдані живій силі та техніці ворога десятикратно (!!!) переважають ті втрати, які ми зазнали під час проведенні цієї операції", - розповів військовий.

Він розкрив стратегічний задум командування, який забезпечив Третій штурмовій результат.

"Як воно так вийшло? Знову ж таки з того, що можна казати - командування бригади і її командир Андрій Білецький, коли це все ще тільки готувалося, заздалегідь зробив дуже великий акцент на тому, що ми маємо синхронізувати всі свої компоненти, і вони були дійсно синхронізовані. Пів біди для росіян, що вони втратили 2 км, насправді було зруйновано їхні плани - вони планували просуватися і активно створювали на Харківщині плацдарм для ведення наступальних дій на наші позиції. І ось ці плани були зірвані - ділянка, з якої вони хотіли нападати, розгромлена, артилерія спалена. Відповідно зараз росіяни намагаються ці втрачені ділянки повернути, кидають на це надзвичайно великі ресурси", - пояснив Волохов.

За його словами, українські військові захопили плацдарм, який росіяни готували собі.

"Найцікавіше, що зайнятий плацдарм – це та ділянка, де росіяни копали траншеї, мінували бліндажі, тобто, створювали собі дуже гарно фортифіковану ділянку, яка мала бути базою для розгортання сил для наступу. І ось тепер ці фортифікації допомагають нам утримуватися, бо цей рубіж тепер тримає Третя окрема штурмова бригада.

Хоча ворог дуже сильно старається, от прямо видно, що вони зі шкури лізуть і пускають на фарш піхоту і дуже великий об'єм артилерійських боєприпасів, застосовують керовані авіабомби, бо для них це певним чином ганьба - хотіли наступати, а вийшло навпаки, пішли у зворотній наступ. Тож хлопцям там зараз досить складно триматися, але тримаємося і віримо, що витримаємо і утримаємо цю ділянку", - додав військовий.

Також військовий розповів, чи помітили в його підрозділі вплив відкриття курського фронту на території РФ.

"Треба розуміти, що сучасна війна воюється мобільно. Тобто, резерв, може за день перекидатися в одне місце, потім за ніч перекидатися назад. А якщо ж говорити про сам фронт, то навантаження не зменшилося через цю несподівану для росіян операцію принаймні на тій ділянці, де знаходиться Третя окрема штурмова бригада. Росіяни інтенсифікують свої зусилля і, навпаки, намагаються перти ще сильніше.

Безумовно, курська операція змістила резерви і внесла хаос та нерозуміння для ворога, що їм робити. Тому дуже приємно бачити, коли Україна грає першим номером. Така правда сучасної війни, що неможливо окопатися, сісти на місці і чекати. Навіть якщо ти хочеш оборонятися, потрібно діяти й наступати, потрібно маневрувати. І курська операція, як і харківська операція Третьої штурмової бригади тому приклад: саме ти дієш першим номером, завдаєш більше шкоди ворогу, знищуєш його плани і не даєш йому реалізувати його ресурс", - резюмував Волохов.

Нагадаємо, 25 серпня українські воїни взяли під контроль ще два населених пункти в Курській області Росії.