RU  UA  EN

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.07
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  41.07
Суспільство

Новини

17 вересня

Всі новини

Журналісти дізналися про 50 візитів Дурова в Росію після його "вигнання"

Засновник та генеральний директор Telegram Павло Дуров, якого нещодавно затримали у Франції, з 2015 по 2021 рік в'їжджав до Росії понад 50 разів. Ці поїздки відбувалися навіть у ті дні, коли він був у конфлікті із ФСБ і коли Кремль публічно відмовився від претензій до його соціальної платформи.

Про це пише російське видання "Важные истории" з посиланням на витік із бази ФСБ.

У 2014 році Дуров відмовився співпрацювати з владою Росії та продав частку у "ВКонтакті", виїхавши з країни. У своїх публічних заявах він критикував російське законодавство та систему.

З 2015 по 2017 рік і в 2020-2021 роках Дуров регулярно приїжджав до Росії, включаючи Петербург та Москву. Він також приїжджав до Росії у 2017 році, коли розпочалася репресивна кампанія проти Telegram після ухвалення законів, які вимагають від месенджерів передавати ФСБ ключі розшифрування повідомлень.

Вперше після свого "вигнання" Дуров прибув до Петербурга не раніше травня 2015 року. Точні дати його в'їзду до Росії не зафіксовані у витіках даних прикордонної служби ФСБ. Відсутність інформації може бути пов'язана з тим, що Дуров міг перетинати кордон через Білорусь, де фактично немає контрольованого кордону з Росією.

З цього моменту і до кінця 2017 року Дуров здійснив щонайменше 41 поїздку до Москви та Петербурга. Його брат Микола, який є програмістом та фактично творцем Telegram, також регулярно відвідував Росію з Фінляндії.

Інформацію про візити Дурова до Петербурга раніше побічно підтвердила одна з його партнерок. На початку серпня 2024 року Forbes офіційно підтвердив, що Ірина Болгар із Женеви – мати трьох дітей Дурова. Болгар також розміщувала у соцмережах фотографії з Дуровим, включаючи знімки, зроблені у день народження їхнього сина. За словами Болгар, Дуров відвідував її в Петербурзі у 2017 році, коли вона народила другу дитину. Хоча пара офіційно не реєструвала своїх відносин, мільярдер визнав батьківство. За даними прикордонної служби, молодші діти Дурова деякий час проживали з Болгар в Латвії та Швейцарії, а сам Дуров часто пересувався між цими країнами та Росією.

Після тиску влади Дуров переїхав до Дубаї і зосередився на блокчейн-проекті TON. У 2018 році він залучив 1,7 млрд доларів від інвесторів, проте запуск TON був заблокований Комісією з цінних паперів та бірж США ( SEC) у 2020 році. Для покриття боргів Дуров запропонував інвесторам варіанти коштів.

У червні 2020 року Дуров знову приїхав до Росії. Цього ж дня Роскомнагляд оголосив про припинення блокування Telegram. Потім Дуров підписав мирову угоду з SEC, погодившись виплатити великі штрафи та повернути гроші інвесторам.

Після цього він повернувся до Петербурга і продовжив жити між Росією, ОАЕ та Європою до початку повномасштабної війни в Україні. У цей час відбувалося блокування опозиційних ботів у Telegram. З жовтня 2021 року Дуров не приїжджав до Росії, але його особистий помічник продовжував регулярно відвідувати країну.

Як повідомляв "Апостроф", у Кремлі піднялася паніка через затримання Дурова в Парижі.