RU  UA  EN

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

18 вересня

Всі новини

Вересень буде аномальним: метеоролог розповів, коли прийде похолодання

Вересень розпочнеться з аномально теплої та сухої погоди, а осіннє похолодання очікується лише в 20-тих числах місяця.

Такий прогноз дав відомий український метеоролог Ігор Кібальчич.

Вересень вважають перехідним місяцем від літа до осені, якому властива загальна тенденція зниження температури повітря, послаблення грозової діяльності та поступова перебудова синоптичних процесів. Зазвичай середньомісячна температура повітря на території України становить +13…+17 °С, а у південній частині місцями +18…+20 °С. Рекорди температури в окремі роки сягали +33,0…+33,8 °С, а абсолютний мінімум вересня становить -1...-8 °С. Заморозки у повітрі у вересні відзначаються зазвичай у другій та третій декадах місяця.

"У нинішньому році атмосферні умови над Європою складаються таким чином, що у першій половині вересня характер погоди в нашій країні очікується по-справжньому літнім. На більшу частину території України продовжить впливати малорухома область високого тиску, яка вже тривалий час простежується над Верхньою та Середньою Волгою. Збережуться також стійкі вітри східного та південно-східного напрямку, транспортуючи до нас суху та спекотну середньоазіатську повітряну масу. Такі умови призведуть до аномально теплої, сонячної та сухої погоди принаймні до середини вересня", - розповів Кібальчич.

За його прогнозом, опади в цей період можливі в південній частині України, а похолодання прийде в третій декаді місяця.

"Враховуючи очікувані циркуляційні особливості атмосфери, перехід від метеорологічного літа до метеорологічної осені (коли середньодобова температура стійко опускається нижче +15 °С) відбудеться не раніше третьої декади вересня, а на півдні та на Закарпатті літо триватиме протягом усього місяця. Таким чином, середньомісячна температура повітря на переважній частині України передбачається в межах +15…+20 °С, у Карпатах +13…+14 °С, що приблизно на 1,5 – 2 °С вище за кліматичну норму.

Після 13 – 16 вересня можливий розвиток висотної улоговини над Північною та Центральною Європою та поступове її зміщення на схід. На тлі таких змін температура повітря в Україні відчутно знизиться і наблизиться до середньої багаторічної норми. У процесі похолодання зросте ймовірність опадів, однак у більшості областей їхня кількість виявиться недостатньою. Прогнозована кількість опадів за місяць становитиме в межах 25 – 65 мм, в Карпатах 90 – 120 мм, що на 10 – 30% нижче за норму, на півдні та у Карпатах близько норми. Разом з цим, найбільші ризики дефіциту опадів будуть спостерігатися в північних та східних регіонах, де вже станом на кінець серпня фіксується сильна і тривала посуха. Додадуться також суховійні явища та високий ступінь пожежної небезпеки, яка вже тривалий період часу тримається на найвищому 5 класі", - прогнозує метеоролог.

Також він прогнозує, що перші заморозки може спостерігатися лише у третій декаді вересня переважно у північно-західних областях (особливо, на Поліссі), а також у високогірній частині Карпат.

Нагадаємо, раніше метеоролог Ігор Кібальчич прогнозував, що спека в Україні затримається. Аномальна температура протримається до початку вересня і сягатиме +35 градусів.