RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

18 вересня

17 вересня

16 вересня

Всі новини

Глава МАГАТЕ заявив про потребу знесення згорілої градирні на Запорізькій АЕС

Глава ядерного агентства ООН Рафаель Гроссі відвідав тимчасово окуповану Росією Запорізьку атомну електростанцію та оглянув градирню, на якій на початку серпня фіксували пожежу. Вважає, що згорілу споруду, ймовірніше за все, доведеться знести.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що градирня на окупованій Росією Запорізькій атомній електростанції була сильно пошкоджена під час пожежі минулого місяця. Тому, ймовірно, її доведеться знести.

"До сьогоднішнього дня ми не могли дістатися до цієї точки, високо в вежі, так що ми можемо набагато краще оцінити пошкодження, що сталися. Ця велика споруда не може бути використана в майбутньому, тому, ймовірно, колись її знесуть", - сказав Гроссі.

Reuters нагадує, що пожежа на ЗАЕС спалахнула 11 серпня. Тоді Гроссі назвав інцидент однією з численних "необдуманих атак", але не назвав винуватців.

Разом з цим очільник МАГАТЕ на своїй сторінці в соціальній мережі Х зазначив, що здійснив 5-й візит на майданчик Запорізької АЕС та оцінив ситуацію після пожежі на градирні 11 серпня. Він також відвідав водонасосну станцію та сховище для зберігання палива.

Нагадаємо, у неділю, 11 серпня, на Запорізькій АЕС російські окупанти влаштували пожежу, підпаливши багато автомобільних шин в градирні.

Команда експертів МАГАТЕ відвідала Запорізьку АЕС для оцінки наслідків пожежі, проте вони не змогли зробити остаточних висновків на основі отриманих даних і спостережень.