RU  UA  EN

Понеділок, 16 вересня
  • НБУ:USD 40.95
  • НБУ:EUR 45.25
НБУ:USD  40.95
Суспільство

Новини

16 вересня

Всі новини

Іспанія надасть ЗСУ комплекс ППО HAWK: ключові характеристики

Українська армія невдовзі отримає від Іспанії повну батарею протиповітряної оборони HAWK з шістьма пусковими установками. Система вже прибула у Польщу.

Про це заявила міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес, інформує її пресслужба.

Очільниця Міноборони, виступаючи на засіданні "Рамштайну" у Німеччині, наголосила, що її країна виконує відповідний запит з боку України.

"Враховуючи чіткий запит президента Зеленського щодо систем протиповітряної оборони, міністр Роблес оголосила про негайне відправлення повної батареї HAWK, яка включає шість ракетних пускових установок, які Іспанія вже передала та які наразі перебувають у Польщі", - наголосили в пресслужбі.

Ключові характеристики систем ППО HAWK

Згідно з відкрити даними, HAWK - це напівстаціонарний зенітно-ракетний комплекс середньої дальності. У перекладі з англійської означає "яструб". Створювався з метою захисту для сухопутних військ і тилових об’єктів. Комплексу під силу перехоплення літаків, крилатих ракет та балістичних цілей.

Так, ЗРК MIM-23 HAWK перебуває на озброєнні Сполучених Штатів з 1960 року. Його найновішими моделями є I-HAWK, HAWK XXI.

Установки HAWK виробляє американська компанія Raytheon Technologies.

Його ракети наводяться у напівактивний радарний спосіб. Ймовірність знищення цілі досягає 85%. Максимальна дальність – 40 км, а висота -18 км.

У комплексі HAWK є командний пункт, оглядова РЛЗ, радар підсвічування цілі, пускова установка з трьома ракетами.

Серед ключових характеристик ракет HAWK:

  • вага - від 590 до 630 кг;
  • вага боєголовки - від 54 до 74 кг;
  • довжина - 5,08 м;
  • діаметр - 0,37 м;
  • розмах крил - майже 1,2 м.

Нагадаємо, раніше США оголосили надання нового пакета військової допомоги для ЗСУ на 250 млн доларів. Зокрема, він міститиме ракети для систем Протиповітряної оборони.