RU  UA  EN

Середа, 18 вересня
  • НБУ:USD 41.07
  • НБУ:EUR 45.50
НБУ:USD  41.07
Суспільство

Новини

17 вересня

Всі новини

Український будівельник московського метро та судноремонтного заводу отримав підозру

Посадовців українського будівельного холдингу викрили у роботі на ворога та фінансуванні збройної агресії Росії. Їм повідомили про підозру.

Про це повідомили в пресслужбі Офісі генерального прокурора.

Як зазначається, зокрема, підозру отримав український бізнесмен. Його підприємство займається будівництвом чотирьох ліній московського метро та реконструює "Центр судноремонтного заводу "Звездочка", де ремонтуватимуть російські військові кораблі.

Крім цього, за наявними даними, фігурант планує взяти підряд на реконструкцію у Санкт-Петербурзі верфі для підводних човнів країни-агресора.

Він через підконтрольні закордонні офшори є кінцевим власником багатьох російських компаній, які є аналогами його українських компаній.

Під час дії воєнного стану у 2022-2023 роках підприємства підозрюваного сплатили до федерального бюджету Росії понад 2 млрд руб податків. Загалом вартість угод, укладених підконтрольними підприємствами з РФ, становить близько 100 млрд рублів. Всі вони задіяні в низці російських урядових програм.

"Сплачуючи податки до рф, бізнесмен сприяє розвитку їх оборонного комплексу та веденню війни проти України", - йдеться у повідомленні.

Підприємець ще до початку повномасштабної війни виїхав з України, однак досі веде в Україні бізнес.

Під час обшуків в офісах та квартирах правоохоронці вилучили документи, комп’ютерну техніку та носії інформації з доказами незаконної діяльності на користь держави-агресора, дорогоцінні метали та майже 700 тис. доларів.

Слідчі СБУ на підставі зібраних доказів повідомили трьом фігурантам про підозру за такими статтями Кримінального кодексу:

  • власнику будівельного холдингу за ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1 (організація провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, вчинена організованою групою), ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору);
  • директору одного з підприємств та головному бухгалтеру російської філії за ч. 2 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1 (організація провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, вчинена організованою групою).

Розслідування для притягнення винних до відповідальності триває. У разі доведення вини - їм загрожує до 12 років ув’язнення.

Раніше ми писали, що Україна запровадила нові санкційні обмеження, що стосуються низки фізичних та юридичних осіб Росії.