RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

18 вересня

Всі новини

Автоматизація повісток в Україні: як може змінитися мобілізація

Міністерство оборони України планує автоматизувати видачу повісток військовозобов'язаним, щоб полегшити та пришвидшити цей процес. Відтак повістку генеруватимуть в реєстрі "Оберіг" та підписуватимуть електронним підписом, опісля - передаватимуть "Укрпошті" для доставки.

Про це у DOU Podcast розповів начальник Управління інформаційних технологій Міноборони України Олег Берестовий.

Це має зробити видачу повісток автоматичним і більш прозорим. А також сприятиме тому, що військово-політичне керівництво матиме релевантнішу інформацію.

Берестовий згадує, що зараз виписування повісток відбувається вручну, що займає певний час:

"Як зараз відбувається виписування повісток? Їх виписують ручну, роздруковують, і потім стос паперу приходить начальнику ТЦК, який має підписувати їх, ставити печатку, і далі повістки розносять".

В контексті цього начальник управління ІТ в МО України повідомив про функціонал, що має полегшити та автоматизувати процес виписування повісток:

"Тому ми зробили зараз функціонал, щоб повістку можна було генерувати в реєстрі "Оберіг", підписувати електронним підписом начальника ТЦК і навіть не роздруковувати безпосередньо в ТЦК ".

Відповідно далі повістки, за словами спікера, надсилатимуться на централізований друк, а вже потім - на "Укрпошту", яка їх доставлятиме адресатам.

При цьому у доступі буде вся інформація стосовно статусу відправленої повістки: "А в нас буде інформація, де повістка знаходиться: чи вона була доставлена, чи ні, чи десь загублена, скільки часу на доставку пішло".

Перевірити певність такої повістки можна буде у "Резерв+". Зазначається, що через сканер QR у додатку можна буде впевнитись, чи дійсно начальник ТЦК підписав цю повістку та чи вона законна.

"Коли ти підписуєш електронним підписом цю повістку, то там не буде якоїсь закарлючки-підпису; і ти маєш бути впевненим, що тобі не надіслали якийсь фішинг абощо, а що дійсно твій ТЦК підписав цю повістку. Це функціонал, який дозволить захистити особу як військовозобов'язаного", - коментує Берестовий.

Разом з цим відомо, що повісток в "Резерв+" не буде: "Ми цього не плануємо. У нас беклог розписаний до середини весни - повісток там немає".

Раніше "Апостроф" писав, що в Україні звільнили від мобілізації чоловіків віком до 25 років, які були раніше визнані обмежено придатними. Відповідний закон, ухвалений Верховною радою, опублікувало 12 вересня офіційне видання "Голос України". Він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.