RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

18 вересня

Всі новини

Синоптик відповіла, чи дійде до України циклон, який викликав повені у Європі

Циклон "Борис", який прокотився країнами Центральної і Східної Європи та викликав руйнівні повені, не дійде до території України.

Про це 18 вересня на брифінгу заявила речниця Укргідрометцентру Наталія Птуха.

"Його пік активності припав саме на вихідні, саме тоді по території Центральної Європи спостерігалися сильні опади. Подекуди їх кількість була дуже великою, в Австрії навіть по 400 мм випало, це взагалі рекордні значення певних регіонів, в Чехії до 500 мм за кілька днів – це дуже багато для цих регіонів", – сказала синоптик.

За даними метеорологів, циклон вже відходить у південному напрямку до території Італії, але він вже втратив свою силу, і найактивніші процеси були саме на вихідних.

Нагадаємо, у середині вересня потужні повені охопили Центральну Європу, зокрема, Австрію, Польщу, Румунію, Німеччину, Молдову, Словаччину та Чехію. Внаслідок стихійного лиха загинуло понад 20 людей, зруйновано кілька мостів і дамб, а також пошкоджено хімічні заводи, що призвело до евакуації тисяч жителів. Польща оголосила надзвичайний стан і виділила 1 мільярд злотих для допомоги постраждалим. В Австрії за кілька днів випала аномальна кількість опадів — в окремих регіонах їх було вдвічі, а подекуди майже в чотири рази більше, ніж зазвичай у вересні.

Україна, своєю чергою, уникла катастрофічних наслідків, хоча в деяких регіонах спостерігалися підйоми рівнів води. "Укрзалізниця" змінила графік руху міжнародних потягів через повені в Чехії, Австрії та Польщі.

Як повідомляв "Апостроф", у Польщі місто Строне-Шльонське опинилося під водою через прорив дамби на річці Моравка.