RU  UA  EN

Пʼятниця, 27 вересня
  • НБУ:USD 40.87
  • НБУ:EUR 45.45
НБУ:USD  40.87
Суспільство

Новини

26 вересня

Всі новини

Повідомлення "від імені ДСНС": українців попередили про нові фейки

Центр протидії дезінформації при РНБО попередив українців про нову хвилю "фейків", які масово надходять у месенджери нібито від імені Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Про це повідомляє пресслужба ЦПД.

Як зазначається, йдеться про повідомлення нібито від імені ДСНС з попередженням про серйозні перебої з електроенергією та водопостачанням на тритижневий період у Сумській області у зв'язку з російськими авіаударами.

Також міститься заклик придбати все необхідне для підготовки до "життя в екстрених умовах".

"Верифікувавши інформацію в ДСНС України, Центр повідомляє, що подібні повідомлення є фейковими, а ДСНС не займалася такою розсилкою. Крім того, акаунти, з яких надсилаються ці повідомлення, видаляються через декілька годин, що вказує на організовану дезінформаційну кампанію", - повідомили фахівці.

У Центрі протидії дезінформації наголосили, що фейкову інформацію поширюють спеціально для створення паніки серед населення, а також для того, щоб викликати недовіру до офіційних джерел та дезорієнтації громадян у період війни.

У ЦПД закликали довіряти тільки перевіреним офіційним джерелам інформації та ігнорувати непідтверджені повідомлення з невідомих акаунтів.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в кіберполіції України дали рекомендації, як розрізнити фейкові новини, маніпулятивні статті та спотворені факти від справжніх.