RU  UA  EN

Пʼятниця, 27 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

27 вересня

Всі новини

Збитки на 36 млн грн: СБУ розкрила схему наживи на авіації ЗСУ

Правоохоронці викрили нові епізоди розкрадання бюджетних грошей на закупівлях обладнання для бойових літаків Збройних сил України. Підозри оголосили колишньому керівникові оборонного підприємства та дев'ятьом спільникам.

Про це повідомив пресцентр Служби безпеки.

Як зазначається, злочинну схему розкрили наприкінці 2023 року на одному з українських оборонних заводів. Тоді екскерівництво заводу викрили на розтраті 4 млн гривень на закупівлях модулів до радіолокаційних систем на літаки-винищувачі СУ-27. Цього разу виявили розкрадання ще на понад 32 млн гривень на придбанні запчастин. Тобто загалом йдеться про 36 тис. гривень збитків.

За версією слідства, схема полягала у прийманні на баланс заводу завідомо бракованих деталей, які постачали підконтрольні фірми. Гроші, які сплачували за несправні запчастини, переводили у готівку та розподіляли між собою.

Колишньому керівникові заводу (заочно), ексзаступниці, шести керівникам фірм та ще двом спільникам повідомили про підозру за наступними статтями ККУ:

  • чч. 2, 3 ст. 255 "Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній";
  • ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах, вчинене злочинною організацією";
  • ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366 "Службове підроблення офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, вчинене злочинною організацією";
  • ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 "Легалізація майна, одержаного злочинним шляхом в особливо великих розмірах, вчинене злочинною організацією".

Їм загрожує до 13 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Екскерівник заводу переховується від правосуддя за межами України. Тривають заходи із притягнення його до відповідальності, додали в СБУ.

Нагадаємо, раніше СБУ виявила та затримала російського агента, котрий шпигував за мобільними групами ППО та штурмовою бригадою "Лють".