RU  UA  EN

Понеділок, 30 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

30 вересня

Всі новини

В Укргідрометцентрі пояснили, чи надовго затримається пилова буря в Україні

Пилова буря та високе запилення повітря, що станом на ранок 30 вересня спостерігалося в деяких українських областях, може затриматися в Україні попередньо до п'ятниці.

Про це інформують в Українському гідрометеорологічному центрі.

"В Каспійській низовині станом на ранок сьогодні (30 вересня) спостерігається пилова буря і високе запилення повітря", - йдеться у повідомленні.

Оскільки вітер зараз переносить повітря з того регіону, тобто з південного сходу, то піднятий в Каспії пил у вигляді найдрібніших його частин переноситься в Україну у верхніх шарах атмосфери.

Наразі відомо, що дрібний пил осідає в Україні у Полтавській, Дніпропетровській, Сумській, Харківській, Запорізькій, Донецькій, Луганській областях. Також невелика кількість пилу потрапляє на територію Черкаської та Кіровоградської областей.

Погіршує ситуацію місцева сухість земної поверхні, додаючи до запилення місцеві пилинки та часточки ґрунту, що здіймає вітер.

Припускають, що така ситуація може утриматися попередньо до п'ятниці: "... коли напрям вітру в Україні зміниться на південний та західний. Пил потраплятиме до нас хвилями, тобто покращення чергуватимуться з погіршеннями видимості та якості повітря".

Також синоптики прогнозують, що на Київщину пил потрапить 1 та 2 жовтня, але його кількість буде вже меншою.

"Втім для Київщини, Чернігівщини та Сумщини якість повітря може погіршуватися ще й через переміщення оксиду вуглецю із задимленням, що пошириться з-за меж України з північного сходу першого жовтня", - додають в повідомленні.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" писав, що вранці в понеділок, 30 вересня, частину України накрила пилова буря. Українці скаржились на погану видимість та ускладнене дихання через якість повітря та пил.