RU  UA  EN

Вівторок, 1 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

1 жовтня

Всі новини

Депортація українських дітей: СБУ оголосила підозру гауляйтеру Донеччини

Служба безпеки заочно повідомила про підозру ватажку терористичної "ДНР" Денису Пушиліну через депортацію понад 30 українських дітей до російського пансіонату.

Про це інформує пресслужба СБУ.

Зазначається, що спецвідомство, поліція та Офіс Генпрокурора зібрали та верифікували велику доказову базу щодо насильницької депортації щонайменше 31 маленького українця з тимчасово захоплених районів Донеччини у Росію.

За версією слідства, після початку повномасштабної війни неповнолітніх громадян України перевезли у пансіонат "Поляни" у Підмосков’ї, який входить до структури управління справами президента РФ. Йдеться про 16 неповнолітніх хлопців та 15 дівчат. З-поміж них троє дітей з Маріуполя, яких росіяни примусово забрали у батька, а його відправили в Оленівську колонію.

Також депортували 19 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з Маріуполя, ще дев'ятеро неповнолітніх викрали з дитячих соццентрів у містах Шахтарськ та Харцизьк.

Вказівку російського диктатора щодо депортації українських дітей з тимчасово захопленої частини території Донецької області виконував Пушилін, підписавши "постанову № 84" про виїзд дітей нібито для "оздоровлення" у медустановах та закладах відпочинку на території РФ.

В рамках нових задокументованих фактів слідчі СБУ заочно повідомили також про підозру, окрім Пушиліна, його "радниці" Елеонорі Федоренко та Світлані Майбороді, яка очолює так звану "службу у справах сім’ї та дітей "ДНР" за ч. 2 ст. 28 і ч. 1 ст. 438 ККУ.

Нагадаємо, як розповіли у Центрі стратегічних комунікацій та інформбезпеки (SPRAVDI), російські окупанти почали депортувати українських дітей із захоплених територій за новою схемою.