RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Речник ВМС України прокоментував ситуацію з мінами в Чорному морі

Речник Військово-морських сил ЗС України Дмитро Плетенчук вважає, що в Чорному морі за попередніми оцінками може перебувати до 400 мін, хоч визначити їх точну кількість можна буде лише під час розмінування. Найбільшу проблему вбачає саме у Миколаївській області, що впливатиме на цивільне судноплавство з Миколаївських портів.

Про це Дмитро Плетенчук розповів у етері національного телемарафону.

Він зауважив на тому, що в акваторії Чорного моря знаходиться велика кількість вибухових пристроїв.

За його словами, останні озвучені владою цифри свідчать про 400 мін у Чорному морі, хоч це також доволі приблизна кількість:

"Останні цифри, які були владою офіційно озвучені, це 400 мін (у Чорному морі – "Апостроф"), але це - доволі приблизна кількість, враховуючи те, скільки потрапило мінно-вибухових пристроїв внаслідок знищення росіянами Каховської ГЕС. Дніпро там був замінований дуже щільно, і зрозуміло, що велика вода все там змила".

Плетенчук вказав, що проблема великої кількості мін у води стосується зокрема Дніпро-Бузького лиману на теренах Херсонської і Миколаївської областей: "Тобто це буде впливати на цивільне судноплавство з Миколаївських портів, хоча зараз воно в принципі неможливе".

За його словами, визначити кількість мін у Чорному морі можна буде лише під час операції по його розмінування. Натомість він вказав, посилаючись на світовий досвід, що робота з розмінування, триватиме роками.

В етері він тако наголосив, що країни, котрі об’єдналися у "протимінну" коаліцію, почали здійснювати спільні протимінні операції з метою підвищити безпеку судноплавства та зокрема підвищити безпеку експорту українського зерна. Щодо цього Плетенчук вказав:

"Припинити судноплавство неможливо, тому що від цих морських коридорів залежить експорт морських країн, які перебувають в акваторії Чорноморсько-Азовського регіону. Залежить як українська економіка, так й економіка інших країн, які розташовані на узбережжі Чорного моря. Тому ці країни вимушені розв'язувати проблему оперативно…".

Наостанок він попросив людей, що відпочивають біля води, буди пильними та відвідувати лише офіційно відкриті пляжі. А у разі виявлення невідомого предмета варто терміново покинути територію та повідомити спеціальні служби: "Не слід сподіватися, що вода вас врятує – з води треба виходити негайно, тому що вибух у воді безпосередньо може спричинити тяжкі наслідки для фізичного стану людини".

Раніше ми також писали, як речник ВМС України прокоментував методи, якими РФ намагається вберегти свій флот.