RU  UA  EN

Субота, 5 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

5 жовтня

Всі новини

Членство України в НАТО та завершення війни: у Financial Times дізналися про переговори

Україна та західні союзники ведуть обговорення щодо можливого компромісу, відповідно до якого Києву можуть запропонувати членство в НАТО за умов дипломатичного розв'язання у майбутньому питання окупованих противником територій.

Про це йдеться у Financial times.

В матеріалі зауважується, що нова стратегія Володимира Зеленського, яка була представлена американським лідерам минулого тижня, полягає в тому, щоб закликати союзників зміцнити позиції у військовому та дипломатичному плані для того, щоб посадити Росію за стіл переговорів.

FT стверджує, що західні партнери та дедалі більше українських представників схиляються до того, що гарантії безпеки можуть стати основою переговорного врегулювання, в якому Росія збереже фактичний контроль над усіма або частиною окупованих територій. При цьому їх і далі вважатимуть законними українськими територіями. Натомість передбачають мовчазну згоду щодо того, що ці землі мають бути повернуті дипломатичним шляхом у майбутньому.

Більш відкрито обговорюють саме характер і терміни гарантій безпеки, які натомість має отримати Україна. У Вашингтоні Зеленський повторив свою позицію щодо прискореного членства в НАТО.

Вже колишній генсек НАТО Єнс Столтенберг натякнув в інтерв’ю, що незавершеність війни і часткова окупація території України не обов’язково означають, що союзники не погодяться на повноцінне членство України. Він також навів приклад Німеччини, яка долучилась до НАТО в 1955 році, хоч тоді країна була розділена. Лише Західна Німеччина була під захистом НАТО.

За повідомленням FT, така західнонімецька модель для України обговорюється у зовнішньополітичних колах вже понад 18 місяців. Тепер ідея набирає обертів і в офіційних колах.

Американська історикиня-фахівець з періоду холодної війни Мері Саротт також припустила, що умови членства в НАТО можуть бути адаптовані до індивідуальних обставин. Зокрема, стратегія Західної Німеччини полягала в тому, щоб дати зрозуміти, що її кордони є тимчасовими.

Саротт стверджує, що Україна повинна визначити кордон, який можна захистити з військової думки, погодитися не розміщувати на своїй території війська (ймовірно, війська партнерів) або ядерну зброю на постійній основі, якщо тільки не буде загрози нападу, і відмовитися від застосування сили за межами цього кордону, окрім як для самооборони. На думку фахівчині, членство в НАТО на цих умовах було б представлено Москві як доконаний факт.

Однак у Bloomberg припустили, що ймовірність припинення вогню в Україні на цьому етапі може принести більше шкоди, ніж користі. Аналітики вважають, що наразі це лише підбадьорить російського диктатора Володимира Путіна та призведе до подальших бойових дій.

Разом з цим "Апостроф" писав, як в Офісі президента відреагували на ідею ґрунтовних безпекових гарантій партнерів для України в обмін на тимчасово окуповані території, над якими Росія матиме фактичний контроль.