RU  UA  EN

Субота, 12 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.60
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

11 жовтня

Всі новини

Скандал з публічним залишенням війська: суд відправив під варту Гнезділова

Суд обрав запобіжний захід для бійця 56-ї ОМПБр Сергія Гнезділова, якому повідомили про підозру в дезертирстві.

Про це повідомляє "Суспільне".

Відповідно до рішення суду, Гнезділов перебуватиме за ґратами щонайменше 60 днів без права на заставу.

Військовому, який вчинив СЗЧ і публічно про це заявляв, інкримінують статтю 408, частину 4 ККУ "Самовільне залишення військової частини, вчинене з метою ухилення від військової служби, в умовах воєнного стану". Вона передбачає до 12 років позбавлення волі.

На початку вересня бійця відправили в госпіталь на медогляд ВЛК, проте він не прийшов ані на обстеження, ані у військову частину. Протягом двох тижнів переховувався від правоохоронців.

Про те, що самовільно залишив військову частину, військовий особисто повідомив у соцмережі 21 вересня. Він пояснив це тим, що хотів привернути увагу до проблеми з демобілізацією.

Перед судовим засіданням він сказав, що голодуватиме, якщо Міністерство оборони не розробить законопроєкт про демобілізацію, та готовий у такому разі повернутися на службу.

"Захист держави - обов'язок кожного громадянина, але без чітких термінів служби це перетворюється на кріпосне право і кастовізацію суспільства, коли є цивільне суспільство і є каста військових, які є військовими довічно", - повідомив він.

23 вересня Донецька спецпрокуратура у сфері оборони відкрила провадження щодо дезертирства бійця. Тоді призначили службове розслідування і визнали, що Гнезділов "вчинив дії, які містять ознаки кримінального правопорушення".

Нагадаємо, 9 жовтня ДБР затримало військовослужбовця Гнезділова, який втік з військової частини.