RU  UA  EN

Понеділок, 21 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.40
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

21 жовтня

Всі новини

Нардеп розкрив план влади щодо корупційної МСЕК і нарвався на критику

У парламенті планують розформувати Медико-соціальну експертну комісію (МСЕК) через численні викриття її членів на корупції з "роздачею інвалідностей" для бажаючих уникнути мобілізації.

Про це написав народний депутат фракції "Слуга народу" з Комітету охорони здоров'я ВР Дмитро Гурін в Х.

Зокрема, він заявив, що існування структури МСЕК в поточному вигляді залишає простір для корупції, адже законодавчо перевірити їхні висновки щодо певних посадових осіб неможливо.

"Окрема проблема з інвалідностями прокурорів в тому, що вони можуть просто відмовитись проходити медогляд, а примусово це зробити неможливо", - розповів він.

"Потрібне розформування МСЕК", - підкреслив потім нардеп.

Проте щодо плану передачі функціоналу МСЕК іншим органам у читачів сторінки нардепа виникли питання. Так, у Раді хочуть передати повноваження щодо призначення інвалідності сімейним лікарям, поточне навантаження яких навряд чи дозволить здійснювати цю діяльність якісно. Водночас влада планує запровадити високі штрафи для лікарів за порушення у цьому напрямку.

"Цікаво, наскільки реалістично, що сімейний лікар, у якого на 200% завантаженість по деклараціях, зможе потягнути й функцію, яку раніше виконував окремий орган?... Я розумію, що легше передати функцію комусь іншому, ніж розплутати Гордіїв вузол корупції у МСЕК. Але збільшення навантаження на сімейних зараз виглядає, як офіс простих рішень", - написала нардепу у коментарях користувачка "Пінгвін розкрутний".

Нагадаємо, раніше в МОЗ розповіли про скасування інвалідностей у десятків військовозобов'язаних, яким видавали довідки у Хмельницькому МСЕК.