RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Генерал Трепак розповів, як Росія нахабніє в питанні обміну полонених на Донбасі

В нинішній час процес обміну полоненими сильно відрізняється від того механізму, за яким це відбувалося в 2014 році.

Про нюанси обмінного процесу генерал СБУ Віктор Трепак розповів в інтерв'ю "Апострофу".

"На початку війни з бойовиками можна було домовлятися про звільнення наших військових. Тоді це питання ще не було під контролем Москви. А сьогодні обмін перетворився на один із ключових елементів політичної гри, яку Москва веде з Україною і Заходом", - говорить Трепак, відзначаючи, що Кремль використовує це питання для політичного тиску і торгів.

Генерал підкреслив, що під час війни Росія зацікавлена в утриманні більшої кількості українських бранців. "Це дає можливість Кремлю впливати на ситуацію всередині держави. У будь-який час російські спецслужби з допомогою "п'ятої колони" можуть ініціювати протестні акції матерів, дружин та інших родичів заручників, щоб таким чином дестабілізувати ситуацію", - підкреслив Трепак.

Саме тому, каже генерал СБУ, Росія знаходить безліч приводів для блокування процесу звільнення полонених. "У цьому питанні Кремль почав нахабніти. Вустами своїх маріонеток вже вимагає включити в обмін беркутівців, яких судять за розстріл майданівців і які до війни на Сході не мають ніякого відношення".

Як повідомляв "Апостроф", в січні в СБУ заявили, що в полоні бойовиків ДНР-ЛНР знаходиться понад 110 українців.