RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Провокація РФ з перекриттям траси в Україні: в СБУ назвали ім'я замовника

Обстріл Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку і фактично одночасна спроба перекриття траси "Львів – Рава-Руська" є частинами підривної акції, організованої службами Росії.

Про це повідомляє прес-центр СБ України.

СБУ нагадує, що польське консульство у Луцьку обстріляли з ручного протитанкового гранатомета 29 березня 00:08, а у 10:15 того ж дня близько ста осіб намагалася перекрити рух на трасі "Львів – Рава-Руська". Акція повинна була тривати до 22:00, її учасники були орієнтовані на активний опір правоохоронним органам.

Відзначається, що залучені за 150-200 грн учасники провокації, серед яких був тільки один етнічний поляк, палили автомобільні покришки і тримали в руках транспаранти з гаслами "Волинь в серцях" і "Польща вас пам'ятає".

Серед учасників провокації, за інформацією СБУ, були особи без постійного місця проживання та 22 неповнолітніх. Серед організаторів – виходець з Луганської області і мешканка Львова, яка перебуває на обліку в психдиспансері. Правоохоронці розблокували трасу і затримали 92 людини.

У організаторів акції вилучили інструкції про порядок її організації і проведення. Також в учасників провокації вилучили фаєри і димові шашки.

У той же день СБУ відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх національної приналежності), ч. 2 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), ч. 3 ст. 296 (хуліганство) КК України.

30 березня у організаторів фейкової акції провели три обшуки в Києві, три огляди житла у Львові і один у Нетішині Хмельницької області. Двом організаторам повідомили про підозру.

СБУ заявляє, що замовником реалізації задуму спецслужб РФ є лідер радикальної громадської організації "Наждак" Микола Дульський, який переховується в Росії, і якого розшукують українські правоохоронці за погрозу вбивства.

" М.Дульський – відомий агент впливу російських спецслужб, який за гроші веде активну антиукраїнську діяльність з 2015 року. Також встановлено, що його група причетна до замовних протестних заходів 15 березня біля Центрвиборчкому", - додали в СБУ.

Публікуємо фото Дульського, яке розміщене на його сторінці в соцмережі "ВКонтакте".

Як повідомляв "Апостроф", консул Польщі у Луцьку Кшиштоф Савіцкі назвав обстріл польського дипломатичного відомства терактом.