RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Вибухи в пітерському метро: військовий експерт висунув версію про "дагестанський слід"

Військовий експерт Олег Жданов у зв'язку з вибухом у метрополітені Санкт-Петербурга висловив версію, що напад може бути пов'язаний з страйком далекобійників в Дагестані.

Про це він сказав в коментарі "Апострофу".

"Російська Федерація — це країна, яка живе на пороховій бочці. У них запит на тероризм дуже високий. Чому? Через те, що вони сильно обмежують і фактичний проводять геноцид стосовно окремих народів, що входять до складу Російської Федерації. Я маю на увазі населення Чечні і Дагестану. Тому у них ймовірність терактів буде дуже високою.

Я б пов'язав теракт в Петербурзі зі страйком далекобійників. Найгостріша ситуація з далекобійниками зараз в Дагестані. Там ОМОН, Росгвардія, бронетехніка. Там очеплені далекобійники, є зіткнення з поліцією. Дагестан стоїть на черзі на вихід з Росії після Чечні", - сказав експерт.

"В Чечні зараз Кадиров — польовий командир, який на певних умовах погодився очолити Чечню і обіцяв Путіну, що Чечня не буде воювати за незалежність. Тільки таким чином, шляхом жорсткого силового придушення стримуються вільнодумські настрої в Чечні. У Дагестані йде постійно антитерористична операція — постійно штурмують бойовиків, ліквідують їх. Я б не порівнював цю ситуацію з Донбасом — там у нас йде війна, а в Дагестані контртерористична операція", - додав Жданов.

Він нагадав, що в протесті далекобійників бере участь близько 2-3 тисяч осіб.

"Тому абсолютно логічно, що вони могли завдати удару у відповідь. У них є зброя, вибухівка, які залишилися після чеченської кампанії. Тому я б пов'язав цю подію з протесами далекобійників.

Під час терактів у Волгограді теж знайшли дагестанський слід. Думаю, що і тут знайдуть такий же слід. Вони просто нагадують про себе — якщо ви нас не почуєте, ми почнемо терор", - сказав експерт.

Жаднов підкреслив, що в сформованій ситуації Путін перебуває біля фінальної риси.

"Він настільки високо підняв планку загроз для Заходу, що наступний його крок — тільки війна. Треба в когось вистрілити. І не даремно зараз прозвучало застереження штаб-квартири НАТО про те, що є ймовірність того, що в найближчі 48 годин Російська Федерація може почати бойові дії проти країн Балтії. Це і є планка Путіна. І Україна тут не актуальна — він у клінчі з Заходом. Йому потрібно довести, що він політик, дуже сильний політик, нічого не боїться, для нього немає заднього ходу і він буде йти до кінця. У цій ситуації не можна повернутися на крок назад і сказати, що Україна і її терористична група. Всі пам'ятають, як вони грали проти Криму з цієї помаранчевої наметом і в'єтнамками.

Ми не та країна, що представляє терористичну загрозу для Російської Федерації. Не думаю, що він буде шукати український слід.

У цій ситуації цікаво подивитися, як Путін буде реагувати на загрозу з боку Дагестану. У нього зараз така ж ситуація, як і у Петра Олексійовича — він обіцяв, але не зробив. Була заява про те, що будемо всіх мочити в сортирі, а потім заявили, що всіх терористів ліквідували. А тут знову теракт. Я б із задоволенням подивився, що придумають спічрайтери Володимира Путіна, щоб виправдати цей теракт. Думаю, що реакція силових структур буде дуже жорстка, а Державна дума почне розглядати закони аналогічні тим, що були прийняті в США після 11 вересня. Путіну потрібна абсолютна диктатура і права для силовиків — те, що раніше пропонував Аваков: підкорись, а потім оскаржуй. Думаю, що приблизно таке почне розглядати Держдума на підставі цього теракту", - сказав військовий експерт.

Як повідомляв "Апостроф", за інформацією Слідчого комітету Росії, в метро Санкт-Петербурга пролунав один вибух, а не два, як повідомлялося у ряді ЗМІ. За уточненою інформацією Національного антитерористичного комітету, в результаті інциденту загинули дев'ять осіб. Поранення різного ступеня тяжкості отримали більше 20 осіб.