RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Демонтаж пам'ятника УПА в Польщі: в Україні зробили гучну заяву

У зв'язку з демонтажем надгробного пам'ятника воїнам УПА на кладовищі в польському селі Грушовичи Український інститут національної пам'яті (УІНП) призупиняє процес легалізації польських меморіальних об'єктів в Україні.

Про це йдеться в заяві, опублікованій на сайті інституту.

Підкреслюється, що організатори назвали свої дії публічною акцією і першим легальним демонтажем нелегального пам'ятника. Крім цього, акцію висвітлювали багато польських ЗМІ, а знищенню могили не перешкоджала поліція.

У заяві йдеться, що через відсутність належної реакції польської влади на системне знищення українських місць пам'яті в Польщі інститут призупиняє процес легалізації польських меморіальних об'єктів на території України.

"Відтак, щонайменше 105 польських пам’ятників і пам’ятних знаків, збудованих на території України в період з 1991 по 2017 рр., залишаються нелегальними", - йдеться в заяві.

Крім цього, ініціюється призупинення надання дозволів на проведення робіт з пошуку і впорядкування поховань польських місць пам'яті в Україні.

Раніше на демонтаж пам'ятника відреагували в українському МЗС.

Як повідомляв "Апостроф", волонтери міжнародної спільноти Inform Napalm вважають, що до знищення пам'ятника УПА в Грушовицах причетний Кремль.