RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Вбивство Шеремета: з'явилися дані про стеження СБУ за журналістом

Журналісти Центру по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP) та порталу Slidstvo.Info прийшли до висновку про те, що українська поліція приховувала дані про ключових свідків вбивства журналіста Павла Шеремета.

Про це повідомляє російський телеканал "Дождь".

Поруч з будинком Шеремета за день до його вбивства в центрі Києва був присутній як мінімум один співробітник СБУ, його ім'я Ігор Устименко.

Журналісти отримали відео з камер спостереження біля будинку Павла Шеремета, де вони помітили автомобіль, в якому кілька годин знаходилися дві людини. Один з учасників спільноти цивільних журналістів Bellingcat ідентифікував номер автомобіля, на якому OCCRP встановив, що його власницею є Наталя Зарецька. Вона сказала, що придбала машину в інтересах іншої людини — Ігоря Устименко.

У свою чергу, Устименко заявив, що надають "приватні послуги для неповнолітніх", з цією метою він був біля будинку Шеремета. Устименко не сказав, ким був другий чоловік в автомобілі, додавши, що це його колега і він також надає приватні послуги. Однак джерела журналістів в СБУ повідомили, що Устименко є співробітником служби.

Журналісти видання "Українська правда", в якому працював Павло Шеремет, заявили, що за ними, в тому числі і за Шереметом стежили співробітники СБУ. Про це журналісти дізналися з документів СБУ, які отримали з власних джерел. В документах йшлося про стеження за журналістами з-за часом їх статей, які ще не були опубліковані.

Головний редактор "Української правди" та громадянська дружина Шеремета Олена Притула також заявила про стеження за ним напередодні вбивства. За її словами, стеження велася з автомобіля Daewoo, який слідував за Шереметом в різні кінці Києва.

Публікуємо повну версію документального фільму "Вбивство Павла" про загибель Шеремета. Розповідь про машину, що спостерігала за будинком Шеремета починається з 19-ї хвилини.

Пізніше в мережу потрапила українська версія фільму.

Детальніше про вбивство Павла Шеремета читайте в матеріалі "Апострофа".