RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Безпілотник США провів розвідку на Донбасі біля кордону з РФ

Стратегічний безпілотний літальний апарат (БПЛА) ВПС США RQ-4A Global Hawk сьогодні здійснив 10-годинний розвідувальний політ уздовж лінії розмежування в зоні АТО

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на сайти, які відстежують пересування військової авіації.

БПЛА США з позивним UAVGH000, який вилетів з авіабази Сігонелла на Сицилії, протягом дня курсував з півночі на південь уздовж лінії розмежування, збираючи розвідувальну інформацію. Підкреслюється, що безпілотник не перетинав лінію розмежування. Його політ проходив на висоті близько 15 500 метрів. Згідно з відкритими джерелами, безпілотник може патрулювати протягом 30 годин.

Перебуваючи над територією Луганської області, RQ-4A Global Hawk наближався до кордону з Росією (Бєлгородської, Воронезької та Ростовської областей) на відстань близько 70-80 км.

Відзначається, що БПЛА здатний вести розвідку на відстань до 300 км, тому він міг спостерігати за всією підконтрольної бойовикам територією, а також прикордонними областями РФ. Також безпілотник міг спостерігати за діями української армії.

RQ-4A Global Hawk здійснює розвідувальні польоти на Донбасі фактично кожен місяць.

Зокрема, в 2016 і 2017 році БПЛА застосовувався для виявлення і знищення цілей бойовиків в Лівії за допомогою свого ракетного озброєння. З січня 2015 року безпілотники США почали здійснювати регулярні розвідувальні польоти над акваторією Чорного моря, в тому числі біля берегів окупованої Росією Криму.

Детальніше про застосування безпілотників в зоні АТО читайте в матеріалі "Апострофа".