RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Для РФ наслідки будуть ще гіршими: в Україні розповіли про загрозу екологічної катастрофи

Координатор групи "Інформаційний спротив" Костянтин Машовець заявив, що на Донбасі назріває велика екологічна катастрофа.

Про це він повідомив в інтерв'ю "Апострофу".

"Там відбуваються цілком реальні просідання цілих пластів, викид на поверхню засмічених технічних вод. І екологічна катастрофа може охопити регіон масштабом від Азовського моря до Ростова-на-Дону включно", - зазначив Машовець.

Він нагадав, що в 1979 році в Єнакієвому на шахті "Юних комунарів" з метою дегазації підірвали атомну бомбу, і на місці вибуху з'явилася капсула діаметром 29 м, заповнена водою з цезієм і стронцієм. За словами експерта, затоплення і загазованість шахти може викликати гідроудар по поверхні, який можна порівняти за силою з землетрусом у 3-4 бали.

"Можливе просідання на 15 тисячах квадратних кілометрів. І це транскордонні ризики, тобто станеться це в більшій мірі за межами території України", - додав Машовець, зазначивши, що це може статися протягом 5-10 років.

Експерт підкреслив, що наслідки можливої екологічної катастрофи для РФ будуть більш плачевні, ніж для України, оскільки українська частина Донбасу і Ростовська область Росії знаходяться на одній геологічної плиті.

"Наша плита, українська, яка починається на захід від Донбасу, під Дніпропетровською та Харківською областями, встоїть. Все ж, що знаходиться на схід, вся ця частина південно-східної України і суміжні з нею території Росії – просядуть", - підсумував він.

Читайте повну версію інтерв'ю з Костянтином Машовцем для "Апостроф": "Донбасу загрожує катастрофа гірша, ніж Чорнобиль, часу дуже мало".