RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Обмін полоненими на Донбасі: український генерал розповів про документ, підписаний РФ

У 2014 році Росія підписала протокол, згідно з яким обмін полоненими повинен проходити по формулі "всіх на всіх".

Про це в інтерв'ю "Апострофу" повідомив екс-заступник начальника Генштабу Збройних сил України (ЗСУ) генерал-лейтенант Юрій Думанський.

"Мною і послом РФ був підписаний протокол, згідно з яким ми обмінюємо полонених за формулою "всіх на всіх". Цей протокол діючий. Він дає можливість і сьогодні, і завтра використовувати його для процесу обміну", - зазначив він.

Генерал уточнив, що в документі не зазначено термін дії.

"На його (протоколу, - ред.) основі ми робили ще багато обмінів. Практично щотижня на той період (2014 рік, - ред.) ми обмінювали від 60 до 100 осіб. На основі цього протоколу ми змогли зайти в Іловайськ під егідою "Червоного хреста" і забрати загиблих, поранених і полонених. Я не знаю, чому зараз не працює цей документ", - сказав Думанський.

За його словами, в даний час обмін полоненими став піаром. Разом з тим, він зазначив, що, чи вдасться Україні обміняти полоненого росіянина Віктора Агєєва на когось з українських громадян, які сидять в російських в'язницях, буде залежати від президентів України і РФ.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "В Україні йде репетиція Третьої світової, ми граємо за чужими сценаріями - екс-заступник голови Генштабу ЗСУ".