RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Осквернення консульства України в Польщі: з'явилася реакція МЗС і дані про інші інциденти

У Міністерстві закордонних справ (МЗС) України осквернення почесного консульства України в місті Жешув на півдні Польщі вважають елементом гібридної війни Росії.

Про це в своєму Twitter пише речник зовнішньополітичного відомства України Мар'яна Беца.

"Щодо акту вандалізму офіційно звернулися в МЗС Польщі. Місцева поліція оперативно відреагувала. Розпочато слідчі дії", - зазначила вона.

У той же час посол України в Польщі Андрій Дещиця заявив, що посольство України в Польщі направило ноту в МЗС Польщі з проханням провести відповідне розслідування і надати належну охорону українським консульським установам на території Польщі, повідомляє "Укрінформ".

"Крім цього, у мене була розмова з цього приводу з заступником глави МЗС Польщі Бартошем Ціхоцьким", - додав Дещиця.

За його словами, інцидент в Жешуві вписується в тенденцію, яка спостерігається протягом останніх двох років.

"Спочатку були провокації проти українських місць пам'яті в Польщі, потім - польських місць пам'яті в Україні, а потім почалися провокації проти дипломатичних установ. Зараз важливо знайти і покарати зловмисників, щоб можна було запобігти подібним інцидентам у майбутньому", - констатував український дипломат.

Як зазначає "Польське радіо", суботній інцидент - це не перший напад на почесне консульство України в Жешувы. Так, раніше двічі невідомі викрадали інформаційну таблицю. Після другого інциденту на місці встановили камеру відеоспостереження.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" повідомляв, що влада Польщі відреагувала на скандал з вивіскою в магазині, що дискримінує українців.