RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Православні і греко-католики відзначають Покрову: що це за свято

Православні віруючі щорічно 14 жовтня відзначають велике свято - Покрову Пресвятої Богородиці. У цьому році воно випадає на суботу.

Відповідно до історії, в 910 році місто Константинополь захопили сарацини. Місцеві жителі вже не сподівалися на порятунок, але напередодні 14 жовтня зібрались у храмі. Коли люди молилися, перед ними з'явилася Богородиця.

Вона зняла зі своєї голови покров (звідси і пішла назва свята - Покров Пресвятої Богородиці), щоб розкинути його над людьми, захищаючи таким чином їх від ворогів. Після цього ворожі сили відступили від стін Константинополя, і місто було врятоване.

Традиційно на Покров віруючі ходять до церкви, ставлять свічки і моляться Богородиці.

На це свято не можна робити важку роботу, наприклад, будувати, копати, прибирати, прати, шити, в'язати, гладити. Не можна позичати гроші, лаятися, вживати алкогольні напої, бажано навіть не готувати щось серйозне до пізнього вечора.

Святкування потрібно було провести весело і яскраво, щоб весь рік був таким же насиченим. У народі з Покрови починають грати весілля.

Як повідомляв "Апостроф", 27 вересня православні святкували одне з 12 головних свят Православної Церкви - Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього.