RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Журналіст розповів про знищення однієї з пам'яток Криму при "реставрації": фото

Окупаційна влада Криму знищує Бахчисарайський ханський палац під виглядом реставрації.

Про це написав журналіст Осман Пашаєв на своїй сторінці в Facebook.

"Під приводом підготовки до сторіччя музей був закритий 4 дні. Фотографувати не можна. З усіх боків стоїть охорона як в зоні. З Біюк хан джамі зняли не тільки всю черепицю (її просто скинули і мають намір вивезти на Чуфут-Кале), зняли старовинні дубові балки під приводом їх псування жучком. Балки величезні, товсті. А них всюди стирчать ковані цвяхи. Поки знімали балки автокраном, на фасаді пошкодили розпису 18-го століття", - зазначив журналіст.

"Весь фасад з вулиці помили керхером, чому пішли тріщини і прямо біля входу біля воріт штукатурка обвалилася до самих каменів, кладка була видна. Цю дірку терміново замазали цементом і весь фасад покрили сучасної фарбою і шпаклівкою", - пише Пашаєв.

"Олександрівський фонтан мили керхером! шматки обвалилися, вони їх замазали і зараз фарбують сучасної фарбою в білий колір. катерининську милю також помили щавлевої кислотою і керхером, букви обсипалися. Всі розписи на фасадах терміново підмальовують звичайні робочі!", - підкреслив він.

"Замість зруйнованої в Перській саду стіни заливають бетон. За проектом навколо палацу ставлять металоконструкцію з дахом, під якою повинні потім перекладати дах самих приміщень зали Дивана, Золотого кабінету і іншого, але ця конструкція просто жахлива - це тисячі тонн заліза, арматури, щебеню і бетону! Тяжкість навколо будівлі палацу величезна. а коли будуть розбирати цю конструкцію - палац просто завалиться", - констатував журналіст.

Як повідомляв "Апостроф", раніше у Феодосії зруйнувалася одна з визначних пам'яток міста.