RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Тука розповів, як росіяни намагаються уникнути відшкодування збитків за знищення промисловості Донбасу

Після початку блокади Донбасу, організованої нардепом Семеном Семенченком, окупаційна влада Донецька і Луганська заявила про націоналізацію місцевих підприємств, але незабаром назвала цей процес "введенням зовнішнього управління", щоб уникнути відшкодування збитків за знищення промисловості регіону.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

"Націоналізація" протрималася два дні. На третій день вони оголосили, що це буде не "націоналізація", а "введення зовнішнього управління". Начебто дуже схоже, так? Але принципова різниця полягає в тому, що націоналізація в основі своїй має зміну власника, зміну права власності. А ось введення зовнішнього управління зміни власності не передбачає", - зазначив він.

Разом з тим, Тука підкреслив, що це ніякого захисту не дає, оскільки в міжнародному праві, в тому числі в гуманітарному, є такий термін, як перешкоджання праву власності.

"Тобто якщо ви володієте вашим автомобілем, а ваш сусід у вас його забрав і не дає вам ним користуватися - це теж порушення права власності. Абсолютно таке ж, як якби він у вас його відібрав і заявив, що це його автомобіль", - уточнив заступник міністра.

За його словами, саме на цих підставах вже відбуваються позови проти РФ, але вони можуть розглядатися роками.

Тука додав, що в стратегії по Донбасу також йдеться про захист майнових прав.

"Для мене несподівано, до речі, було те, що і це питання підняв Пер Фішер (представник ОБСЄ з Німеччини в Тристоронньої контактній групі, - ред.). Я так розумію, вони готуються до того, щоб це питання підняти і в Мінську перед росіянами. І мене це радує. Тому що це свідчить про збільшення тиску на Росію з кожним днем ", - підсумував він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Україна підкладе під росіян "бомбу", мова йде про мільйони - Георгій Тука".