RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Москва обманює: патріарх Філарет виступив з різкою заявою на адресу РПЦ

Російська православна церква (РПЦ) замість примирення намагається повернути Українську православну церкву Київського патріархату (УПЦ-КП) в Московський патріархат.

Про це на прес-конференції в п'ятницю, 1 грудня, в Києві заявив глава УПЦ-КП Філарет (Денисенко), повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, УПЦ-КП знову хочуть закликати на переговори про повернення до Московського патріархату.

"Хочу заявити, ... перш за все Московському патріарху і російському єпископату: ніколи Українська церква не повернеться до Московського патріархату. Чому не повернеться? Тому що у нас є своя держава", - заявив Філарет.

Він підкреслив, що заявам і діям Москви не можна довіряти.

"Бачите, як Москва обманює? Їй довіряти не можна ... І в церковному плані. Просили звернення для того, щоб настало примирення, тобто молитовне єднання, але знову нас схиляють до того, щоб ми повернулися (в Московський патріархат - ред.)", - заявив патріарх.

Разом з тим, Філарет вважає можливим діалог між церквами з питання визнання автокефалії УПЦ Київського патріархату, але не про перехід Київського патріархату під Московський патріархат.

Як повідомляв "Апостроф", раніше прес-секретар УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря) заявив, що Філарет ніколи не звертався до Російської православної церкви з проханням про помилування.