RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Сексуальне насильство і знущання: з'явилися шокуючі дані про незаконні в'язниці на окупованому Донбасі

На окупованій бойовиками незаконних збройних формувань території Донецької та Луганської областей правозахисники виявили 22 незаконні в'язниці.

Про це повідомляє видання "Радіо Свобода" з посиланням на дані дослідження "Війна без правил: гендерно обумовлене насильство, пов'язане зі збройним конфліктом на сході України".

"Основним джерелом тих цифр, які наводяться в звіті, є інтерв'ю з тими особами, які піддавалися насильству або на власні очі бачили це насильство. Ми опитали понад 300 осіб. З них 205 було цивільних: 49 жінок і 156 чоловіків. Приблизно третина - це були військові, як чоловіки, так і жінки. З цього масиву ми відібрали 76 інтерв'ю, в яких люди говорять про факти гендерно зумовленого насильства. 61 особа - безпосередньо постраждали, вони говорили про себе в місцях несвободи", - розповів голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

У цілому в звіті проаналізували насильство в місцях несвободи, при перетині лінії розмежування, а також в територіальних громадах в зоні збройного конфлікту.

Уточнюється, що в місцях несвободи жертвами сексуального насильства ставали як жінки, так і чоловіки. Вдалося ідентифікувати такі форми насильства: згвалтування, примушення до проституції, тортури з використанням сексуального насильства, спроба кастрації, загрози вчинення сексуального насильства щодо членів сім'ї. Крім того, люди, що перебували в місцях несвободи, ставали свідками насильства щодо інших осіб.

Особливу жорстокість бойовики проявляли до представників ЛГБТ, йдеться в дослідженні.

Як повідомляв "Апостроф", раніше боєць-снайпер Віталій Олійник, який побував в полоні бойовиків "ДНР", заявив, що терористи використовували найбільш низькі методи цькування, залякування і тортур.