RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Повернення Росії в ПАРЄ: стало відомо про важливе рішення

Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) створило спеціальну групу, яка займеться питанням представлення Росії в обох статутних органах Ради Європи, тобто повернення представників РФ до складу ПАРЄ.

Про це йдеться в документі про створення ad-hoc комітету "з питання ролі і місії Парламентської асамблеї", який був схвалений 15 грудня на засіданні бюро в Парижі, повідомляє "Європейська правда".

Уточнюється, що копію прийнятого документа надав глава делегації України в ПАРЄ Володимир Ар'єв.

Так, в документі йдеться про те, що група буде вивчати можливість виконання "параграфів 16-18 резолюції №2186". Фактично ж ідеться про відновлення повноважень делегації Росії в ПАРЄ.

Як відомо, повноваження росіян в асамблеї обмежені з 2014 року через накладені на них санкції.

Прихильники зняття санкцій з РФ пропонують прийняти це рішення заради "синхронізації представленості РФ в двох статутних органах Ради Європи" (в ПАРЄ і в Комітеті міністрів). Новостворена група повинна вивчити таку можливість.

"У спеціальної групи бюро буде два завдання. По-перше, підготувати бачення, як гармонізувати правила регулювання участі і представленості держав-членів в обох статутних органах, при цьому зберігаючи повну повагу до незалежності цих органів. По-друге, підготувати бачення ролі і місії Парламентської асамблеї як статутного органу Ради Європи та пан-європейського форуму для міжпарламентського діалогу, метою якого є вплив на всіх держав-членів", - йдеться в документі.

Тим часом, документ свідчить, що в текст рішення було внесено виправлення, яке істотно змінило його на користь України.

Спочатку пропонувалося, що новостворена група повинна підготувати "пропозиції" по синхронізації органів, тобто проект рішення, який буде винесено на голосування в ПАРЄ.

За підсумками дискусії бюро асамблеї вирішило, що результатом роботи нового органу має стати "бачення", тобто звіт, який не є проектом документа і не може бути безпосередньо винесений на голосування.

Відзначається, що в спеціальну групу увійдуть президент асамблеї, голови політичних груп, глави національних делегацій і голови комітетів.

Згідно з текстом, спеціальна група повинна представити свій звіт на розгляд бюро ПАРЄ не пізніше засідання в грудні 2018 року.

Як повідомляв "Апостроф", раніше голова політичного комітету ПАРЄ Морген Йенсен попросив главу комітету Держдуми Російської Федерації з міжнародних питань Леоніда Слуцького покинути засідання.