RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Примушують до діалогу з бойовиками: реакція України на відзив Росією своїх офіцерів з СЦКК на Донбасі

Міністерство закордонних справ (МЗС) України обурено одностороннім рішенням Російської Федерації про виведення 19 грудня військовослужбовців Збройних сил РФ зі складу Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК).

Про це йдеться в заяві відомства, опублікованій на сторінці МЗС України в Facebook.

"Розцінюємо цей безпрецедентний крок Росії як чергову провокацію, яка істотно підриває Мінські домовленості, і прагнення зняти з себе будь-яку відповідальність як сторони конфлікту за наслідки збройної агресії проти нашої держави", - сказано в повідомленні.

У МЗС додали, що такий крок РФ в черговий раз свідчить, що Москва не залишає спроб змусити Україну і міжнародних партнерів почати т.зв. "Прямий діалог" з бойовиками незаконних збройних формувань на Донбасі, які діють під тотальним контролем і при повній підтримці з боку Росії.

"Своїм рішенням Кремль значно підвищує ризики безпеки для СММ ОБСЄ, в тому числі з метою нав'язування Україні та її міжнародним партнерам неприйнятного варіанту розміщення миротворців ООН на Донбасі", - уточнили в відомстві.

У МЗС підкреслили, що РФ як сторона конфлікту на Донбасі несе повну відповідальність за розвиток ситуації безпеки і забезпечення безпеки спостерігачів СММ ОБСЄ.

У той же час українська частина СЦКК продовжить свою діяльність в звичайному режимі, працюючи з СММ ОБСЄ в двосторонньому форматі і докладаючи всіх зусиль для забезпечення безпеки персоналу місії при здійсненні нею моніторингу ситуації в рамках свого мандату.

"Україна звертається до міжнародних партнерів з проханням посилити політико-дипломатичний тиск на Кремль з метою уникнення кроків, здатних привести до зриву Мінських домовленостей", - підсумували в МЗС.

Як повідомляв "Апостроф", раніше нардеп, керівник групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук розповів про три причини виведення російських офіцерів зі складу СЦКК.