RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Волкер назвав головну умову відновлення миру на Донбасі

Відновлення миру на Донбасі можливе тільки в разі виведення з території сходу України російських військових.

Про це заявив спеціальний представник Державного департаменту США по Україні Курт Волкер на конференції в Atlantic Council "Миротворча місія на Донбасі".

"Врегулювання на сході України буде означати мир, можливість людей повернутися додому, відновлення відносин між людьми. Ця можливість реальна тільки через мир, а для миру потрібно, щоб Росія прибрала свої війська з Донбасу і припинила командувати військами, які там перебувають", - зазначив він.

Волкер підкреслив, що війну на Донбасі важко зупинити, тому що Росія продовжує заперечувати свою роль в розпалюванні конфлікту і свій вплив на сепаратистів.

"З самого початку Росія каже, що не має ніякого стосунку ні до військ, які вона контролює і якими вона командує, ні до сепаратистських "урядів", які вона встановила і може змінювати за своїм бажанням, як це було зроблено в Луганську", - зазначив спецпредставник Держдепу.

Він додав, що Росія намагається залучити в нормандський процес представників Луганська і Донецька, а Україна намагається умовити РФ вивести війська і пустити на Донбас міжнародних миротворців.

Разом з тим, Волкер додав, що після виведення російських військ міжнародне співтовариство готове допомогти з відновленням Донбасу.

"Росія ставиться до України як до країни, що перебуває в її орбіті. Росіяни можуть змагатися, щоб схилити на свою сторону думки і серця українців, але це повинно відбуватися мирним способом. А ми бачимо окупацію України. Це негативно діє на Росію, тому що в Україні відбувається більше об'єднання і схильність до національної ідеї. Ми повинні домогтися того, щоб 2018 рік був кращим, ніж 2017", - підсумував Волкер.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, що Росія докладає зусиль для формування миротворців для відправки на Донбас з країн-учасниць Організації договору колективної безпеки (ОДКБ).

Читайте також матеріал "Апострофа": "Є сценарій, при якому війна на Донбасі закінчиться через кілька років - західний політолог".