RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Став як дитина: правозахисники повідомили про страшні наслідки перебування Клиха в психлікарні

У результаті примусового психіатричного лікування стан засудженого в Російській Федерації українця Станіслава Клиха погіршився.

Про це повідомляє міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

Відзначається, що в липні 2017 року в знак протесту проти свого ув'язнення Клих витримав 12-денну голодовку. Після цього він написав керівництву в'язниці прохання про надання йому медичної допомоги через низький тиск і рівня гемоглобіну, після чого його перевели в психіатричну лікарню Магнітогорська.

"У лікарні Станіславу Клиху примусово робили ін'єкції невідомих препаратів. Його мати каже, що внаслідок цього "лікування" відчуває себе "задерев'янілим" і "поводиться як дитина", не будучи здатним робити елементарні речі, такі як умивання", - заявляють правозахисники.

Крім того, після повернення до в'язниці він також не був здатний керувати руками, а кілька пальців були пошкоджені.

При цьому керівництво лікарні відмовляється повідомити, які саме препарати до нього застосовували і з якою метою.

"Таке ставлення може розглядатися як катування. Ми боїмося, що з тих пір Клих так і не отримав належної медичної допомоги", - зазначила директор Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

Вона передбачає, що до Клиха в психіатричній лікарні могли застосовувати неприпустимі і грубі методи, подібні до тих, які використовувалися в каральній психіатрії в радянські часи.

"Його фактично зламали", - сказала Покальчук.

В організації додали, що, за словами його матері, Тамари Клих, яка відвідала його в жовтні, після перебування в психіатричній лікарні Магнітогорська українець схуд на 15 кілограмів, мав пролежні, п'ять з його пальців були сильно пошкоджені.

Як повідомляв "Апостроф", раніше омбудсмен розповіла про дивне місцезнаходження політв'язня Клиха в РФ.