RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вже непоправно: стало відомо, як окупанти продовжують знищувати відомий архітектурний пам'ятник Криму

Під час так званої реконструкції, яку проводить російська фірма на території Бахчисарайського історико-культурного заповідника в Ханському палаці, відбувається фактичне знищення архітектурної пам'ятки.

Про це повідомив активіст, екс-голова Республіканського комітету АРК у справах міжнаціональних відносин і депортованих громадян Едем Дудаков, передає "Крим.Реалії".

"Балки знищені, їх вивезли звідси, частину розпиляли, частину відвезли. Тобто балки ми вже не відновимо, хоча вони самі є об'єктом культурної спадщини, їх потрібно було зберегти. І за даними "УкрНДІреставраціі", потрібно було замінити лише чотири балки, а вони (реставратори) замінили 100 відсотків. Це вже непоправно. Ми більше ніколи не побачимо Ханський палац таким, яким ви поки ще його спостерігаєте", - заявив активіст.

Як зазначили журналісти, проект реставрації підготувала сімферопольська фірма "Кірамет", генпідрядником виступає московська компанія Atta group. Зазначені компанії не мають досвіду в сфері реставрації. Сам проект був засекречений, і українські експерти не змогли дізнатися, де документ проходив обов'язкову експертизу.

"Проводиться робота по якомусь проектом, який не оприлюднюється. Досить увійти в комп'ютер і подивитися складу тієї проектної групи, яка працює над цим об'єктом, – там немає фахівців з реставрації", - сказав екс-голова комітету реставрації Департаменту охорони культурної спадщини Яків Діхтяр.

Також журналісти звертають увагу, що за реставраційними роботами в Криму спостерігає Духовне управління мусульман Криму, і дана організація зауважень не озвучує.

"Те, що говориться, сьогодні валиться, я вам скажу: місяць за місяцем, напевно, двічі-тричі йде з боку Духовного управління контроль і, як бачите, те, що мовиться, це політика вже, нас не стосується", - зазначив в одному з місцевих ЗМІ муфтій Духовного управління мусульман Криму Еміралі Аблаєв.

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно в Криму люди кидалися під військову техніку, щоб не дати російським солдатам встановити локатор.