RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Російські пропагандисти запустили новий фейк про полонених українців: з'явилося відео

Російські пропагандисти запустили новий фейк про нібито українських військовополонених, які відмовилися від обміну і залишилися на території так званої Донецької народної республіки ("ДНР").

Про це повідомляє "ОстроВ".

Так, в сюжеті російського "Першого каналу", знятому в колонії окупованої Макіївки, один з полонених, нібито колишній український солдат 56-ї окремої мотопіхотної бригади Олександр Тахтенков заявив про відмову залишати "ДНР" і своє рішення залишитися там жити і працювати слюсарем.

"Роботи тут багато... Тут краще... Я матері просто довів до відома, що залишаюся в "ДНР", - сказав чоловік.

Відзначається, що в той же час, за версією ЗМІ терористів, полоненим, який відмовився їхати з "ДНР", виявився не чоловік з прізвищем Тахтенков, а жінка.

Цю інформацію підтвердила і заступник генпрокурора України Анжела Стрижевська.

"З тих, кого ми забрали з непідконтрольної території, одна жінка відмовилася повертатися на підконтрольну Україні територію, сказала, що має проукраїнську позицію, але сім'я в Донецьку, тому залишається", - заявила вона.

Також в сюжеті російських пропагандистів показаний ще один нібито колишній боєць АТО, який погодився повернутися в Україну по обміну, але "воювати за Порошенка більше не має наміру".

Представлений чоловік як "колишній снайпер диверсійно-розвідувальної групи батальйону "Айдар" Олександр Айсін. Однак в списках переданих Україні заручник з таким прізвищем не значиться.

Уточнюється, що автором сюжету є Юлія Чумакова - та сама журналістка, яка раніше створила скандальний сюжет про "розп'ятого хлопчика" в Слов'янську.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Всіх повернуть: заступник міністра розкрив деталі нового обміну полоненими і назвав терміни".

Дивіться також фоторепортаж "Апострофа": "Як у Києві зі сльозами зустрічали Героїв, звільнених з полону бойовиків: яскраві фото".