RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Усіх повернуть: заступник міністра розкрив деталі нового обміну полоненими і назвав строки

Юрій Гримчак про обмін полоненими, який відбувся 27 грудня

Юрій Гримчак про обмін полоненими, який відбувся 27 грудня Фото: EPA/UPG

Обмін полоненими між Україною та проросійськими бойовиками ЛНР-ДНР є досить вагомим кроком, спрямованим на припинення конфлікту на Донбасі. Наступного року Україна має повернути всіх заручників, захоплених бойовиками та росіянами. Таку думку висловив "Апострофу" заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак, коментуючи проведення обміну полоненими 27 грудня.

Два чи три місяці тому фактично було підтверджено тільки 57 людей з того боку. От за ці місяці наші добилися того, що у список були внесені ще люди, по яких було підтверджено, що вони там знаходяться (у підсумку бойовики звільнили 74 людини, на підконтрольну Україні територію прибули 73, - "Апостроф").

На сьогоднішній день в нас є ще люди, які, як ми знаємо точно, там знаходяться. Є дані про це і вчора була заява представника президента у ВР Ірини Луценко з цього приводу, що зараз почнеться другий етап перемовин про обмін тих, хто залишається. Я думаю, що всіх повернуть.

Ми маємо надію, що це відбудеться найближчим часом. Наступного року – це точно.

Перед обміном були повідомлення, що частина росіян піде на обмін, але це виявилось фейком. Жодного громадянина РФ у даному випадку не обмінювали. Громадян РФ, які утримуються в наших СІЗО, а також відбувають покарання в Україні, можна буде обміняти тільки на тих наших хлопців, які утримуються в Російській Федерації.

Є позиція наших союзників і наша позиція, що Мінські домовленості про обмін розповсюджуються й на тих людей, які утримуються в РФ з тих чи інших причин. Росія поки що на це не погоджується, але вона на багато що не погоджувалася. Проходить час, і Кремль погоджується. Це процес перемовин і подальшої роботи наших дипломатів та правозахисників.

Ми маємо надію, що звільнимо наших співвітчизників, які сидять у російських в'язницях. Наскільки я знаю, над цим досить сильно працюють.

Читайте також: Зробили "шпигуном" за пісню: що розповіли українці, які повернулися з полону на Донбасі

Чи вплине процес обміну полоненими на загальну картину конфлікту? Це один з пунктів Мінських домовленостей, які самі по собі повинні вирішити конфлікт. Тобто виконання хоча б одного пункту – це вже досить значний крок вперед. Особливо те, що стосується заручників.

Читайте також

Заробітчани у Європі, пенсія в Україні: як працюватиме новий закон

Українці зможуть включати роки роботи за кордоном до загального страхового стажу, навантаження на бюджет зросте

Аномальний травень: яка погода буде в останній місяць весни

Квітень подарував Україні багато температурних рекордів, тож з цікавістю чекаємо на сюрпризи від останнього місяця весни

Зброя із США допоможе Україні відбити наступ росіян і навіть більше - воєнний аналітик Марк Войджер

Вплив американської допомоги на фронт буде відчутним, але ще більше Україні потрібні заморожені активи РФ