RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Звільнення українців з полону РФ: з'явилося важливе уточнення щодо двох із них

Представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига зробив важливе уточнення щодо повернення в Україну з Росії політв'язнів Романа Сущенка та Олега Сенцова.

Про це він заявив "Апострофу".

Так, раніше ЗМІ з посиланням на Чаплигу поширили інформацію про підготовку звільнення двох українців з полону в РФ в обмін на кримських дезертирів Олександра Баранова та Максима Одинцова, які в Україні були засуджені до 13 і 14 років ув'язнення відповідно.

"Кейс з сьогоднішньою новиною стане хрестоматійним. Як народжуються новини? Вранці подзвонили з телеканалу з проханням прокоментувати звільнення полонених. Я сказав, що є сукупність об'єктивних новин, які ми читаємо, як аналітик я вибудовую їх в єдиний ряд і накладаю на політичні заяви, тому можу зробити висновок, що мова йде про.. Далі ті, хто не дивився ефір, написали, що я заявив, коли відбудеться обмін", - сказав він.

Чаплига уточнив, що, якщо провести аналіз ситуації, то можна виділити кілька фактів. Так, бойовики незаконних збройних формувань на Донбасі захотіли отримати 10 громадян РФ, які вже відбувають покарання в Україні або підозрюються у злочинах проти держави. У відповідь на це Київ заявив, що не може передати громадян іншої держави незрозуміло куди, крім країни походження. Таким чином, Україна може зажадати своїх громадян, які зараз на тій стороні.

"Наступне... Український суд першої інстанції засудив Баранова і Одинцова... Їм було винесено вирок, який ще можна оскаржити в апеляції. Однак ми читаємо заяви адвокатів цих осіб, які готові до обміну. Це означає, що вони відмовляються від апеляції і готові визнати вирок суду, який вступить в силу, відкриє шлях до помилування. А помилування - це ключова умова для обміну", - сказав він.

Представник уповноваженого ВР з прав людини нагадав, що розслідування по Сущенку було довгим, а потім різко справу вирішили передати в суд. Крім того, Сенцову нарешті дали поговорити з рідними по телефону.

"Ці всі факти накладаємо на те, що український президент поговорив по телефону з Путіним (президентом РФ Володимиром Путіним, - ред.), і однією з ключових тем був обмін полоненими. Я бачу набір юридичних факторів, які відбуваються в цьому колі. Я чую конкретні прізвища. Два прозвучали на території РФ, два - на території України... Швидше за все, вийшли на фазу обговорення процедурних моментів", - сказав Чаплига.

Разом з тим, він уточнив, що не може точно сказати, чи йде мова саме про цих людей.

"Просто можемо згадати тих, чиї імена прозвучали в ЗМІ до цього. Чи будуть це саме вони? Важко сказати. Швидше за все, це так, але це - наші очікування і надія", - підсумував Чаплига.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Розмова Порошенка і Путіна: в Україні зробили гучне припущення.